V Plzni se koná Finále českých filmů

Plzeň - Úplně prvním publikem, které uvidí černou komedii Tomáše Řehořka Czech Made Man, budou diváci festivalu českých filmů Finále v Plzni. Snímek s Janem Budařem v hlavní roli 24. ročník této přehlídky 17. dubna zahájí.  Řehořek zahajoval stejný festival už v roce 2009 filmem Proměny. V soutěži celovečerních filmů se o Zlatého ledňáčka utká deset titulů, osm dalších programová rada zařadila mimo soutěž, a to včetně Havlova Odcházení. Dvě desítky snímků ze 64 přihlášených nabídne soutěž dokumentů.

Do soutěže celovečerních filmů byl zařazen například Herzův Habermannův mlýn, režijní debut Petra Jákla Kajínek, podle mnohých kritiků ne úplně doceněný film Roberta Sedláčka Největší z Čechů či Hřebejkova Nevinnost. Ve výběru se objevuje i jeden snímek, který bude do českých kin teprve uveden (příští čtvrtek) - 80 dopisů Václava Kadrnky bylo ale promítáno (mimo soutěž) na letošním Berlinale.

Stejně jako Nesvatbov Eriky Hníkové, který se objevuje v soutěži dokumentů například spolu s portrétem Jaroslava Duška Když kámen promluví, časosběrnou Katkou Heleny Třeštíkové, Cinematerapií Ivana Vojnára, jež vznikla s přispěním České televize, nebo s pohledem Davida Čálka do světa BDSM Nebe Peklo.

Týdenní oslava českého filmu uvede od 17. do 23. dubna několik tematických sekcí, retrospektiv a unikátních projekcí. Velkou poctu složí festival Ivě Janžurové a firmě MICHR, neboli manželské dvojici Vlasta Chramostová - Stanislav Milota. „Mimo jiné budou uvedeny i v Česku neznámé medailonky zpěvaček Hany Hegerové a Judity Čeřovské, které Milota natočil na sklonku 60. let pro německou televizi ZDF,“ prozradil dramaturg Jan Lukeš.

Sekce s názvem Sága rodu Procházků upozorní na rodinu spisovatelských a filmařských osobností, mezi nimiž vyniká Jan Procházka, podepsaný pod filmy Ucho a Kočár do Vídně, od jehož úmrtí uplyne letos 30 let, a jeho vnučka Maria Procházková, úspěšná s filmem Kdopak by se vlka bál.

Sekce Báječní lidé s klikou se ohlédne za tvorbou Gustava Machatého, Otakara Vávry, Huga Haase a dalších. Oblíbené venkovní projekce nabídnou trháky dvojice Smoljak-Svěrák. Neokoukanou sekcí je Fenomén doby. Po loňském pohledu na český underground se festival zaměří na Portu, na kterou jezdilo v dobách slávy přes 30 tisc lidí. Dokumenty zmapují její cestu od začátků v roce 1967.

Tradiční součástí doprovodného programu budou talkshow se zajímavými hosty. Letos například s Jiřím Lábusem a Oldřichem Kaiserem, Terezou Voříškovou a Kryštofem Hádkem.

Pětičlenné porotě celovečerních filmů bude předsedat pěvkyně Soňa Červená, dokumenty zhodnotí tříčlenná porota v čele s filmařkou a pedagožkou Drahomírou Vihanovou. Vloni si Zlatého ledňáčka z Plzně odvezl Jan Hřebejk za Kawasakiho růži, v kategorii dokumentů byla oceněna Krajina osudu Pavla Kolaji. Zvláštní cenu poroty obdržela Špačkova Pouta, která kralovala letošnímu udělování Českých lvů.