V Sotheby's se draží české moderní umění

Praha - Pohledy milovníků a sběratelů umění se znovu upínají na londýnskou aukční síň Sotheby's. Dnes v ní bude hlavní roli hrát moderní české umění. Dražit se bude skoro 200 unikátních kusů od českých mistrů i méně známých autorů. Díla pochází ze sbírky amerických manželů Hascoeových. Jde vůbec o první aukci českého umění takového rozsahu mimo střední Evropu.

Dvě stě děl moderního českého umění se zúčastní nejprestižnější aukce v Londýně. Všechna díla pochází ze sbírky amerických manželů Hascoeových. A najdou se mezi nimi i takové kusy jako plátna Františka Kupky, Emila Filly a Josefa Čapka, sochy Otto Guttfreunda nebo nábytek Otakara Novotného.

„Doufáme, že nabízená díla osloví české i mezinárodní kupce. Představují úplný přehled od počátku 20. století. Jde o jednu z nejdůležitějších a nejzajímavějších sbírek českého umění, která se za poslední desetiletí objevila na trhu,“ soudí Tessa Kostrzewaová z aukční síně Sotheby's.

Nejcennějším dílem aukce je abstraktní plátno Františka Kupky Pohyb z let 1913 až 1919, které Hascoe koupil v roce 1999 za 225 tisíc liber. Nyní Sotheby's stejné plátno odhaduje na 500 tisíc až 700 tisíc liber (13,5 až 19 milionů korun). K nejdražším položkám patří i další Kupkovy obrazy Bílý kotouč a Divertimento II, stejně jako Zátiší s ovocem Bohumila Kubišty. Všechna tato plátna jsou odhadována na 300 tisíc až 500 tisíc liber.

Naposledy se v londýnské aukci dražila kolekce českého kubismu v roce 1997. Sbírka tehdy vynesla na půl milionu liber. Ta dnešní ji ale jen v odhadech nechá daleko za sebou. Sbírka by se měla vydražit zhruba za pět milionů liber - v přepočtu za 135 milionů korun.

Katalog aukce si můžete prohlédnout na stránkách Sotheby's.