Smetanova Litomyšl to letos řekla písní

Litomyšl – Ve východočeském rodišti skladatele Bedřicha Smetany byl v pátek zahájen 53. mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl. Letošní ročník nese podtitul Mundus vocali, tedy vokální svět. I proto jej zahájily Smetanova kantáta Česká píseň a Beethovenova Devátá symfonie s Ódou na radost v provedení Českého filharmonického sboru Brno a Filharmonie Brno pod vedením dirigenta Leoše Svárovského.

V sobotu o půl desáté večer je na programu komponovaný hudebně-taneční pořad z děl Carla Orffa a Igora Stravinského Písně a tance lásky. „Máme zde taneční soubor Hradišťan a vedle něj středoevropský soubor bicích nástrojů Brno DAMA DAMA – devět hráčů na bicí, čtyři koncertní křídla, smíšený sbor, sólisty,“ láká na večerní představení dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský.

Dramaturgickým vrcholem Smetanovy Litomyšle bude symfonie č. 13 b moll Babí Jar pro baryton, mužský sbor a orchestr na slova básně Jevgenije Jevtušenka. „Tato symfonie připomíná sedmdesáté výročí tragédie v rokli Babí Jar nedaleko Kyjeva, kde bylo během dvou dnů popraveno 34 tisíc Židů z celého Kyjeva,“ vysvětlil ředitel festivalu Jan Pikna. V Litomyšli skladbu Dmitrije Šostakoviče zahraje Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK s dirigentem Zdeňkem Mácalem a za doprovodu Českého filharmonického sboru Brno.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Pořadatelé letos v repertoáru žádné ze scén nenašli Smetanovu operu. S tím se nechtějí smířit a pro příští ročník plánují nějakou objednat, třeba v Národním divadle. V premiéře by byla uvedena právě v Litomyšli. Ta letos patří hudbě do 4. července.

Písně tance a lásky
Zdroj: ČT24/Archiv Smetanova Litomyšl, o.p.s