Tattoo Convention nejen pro námořníky

Praha – Tetování jako znak lidí z okraje společnosti – vězňů, námořníků nebo prostitutek – je už dávno pryč. Dnes je zdobení těla vyjádřením osobnosti, názorem či uměleckým dílem. To dokazuje i Tattoo Convention, mezinárodní festival tetování a piercingu, jehož třináctý ročník se koná od pátku do neděle na pražském Výstavišti. Představují se zde studia z celého světa, například ze Spojených států, Mexika nebo Nového Zélandu.

„Návštěvníci tetovacího festivalu a vůbec studií se už rekrutují i z řad manažerů. Nejsou to jen v uvozovkách dělníci. Hodně chodí mladí lidé na velké kérky,“ upozorňuje Rony Skarlandt ze studia Prague Ink. Jaké jsou současné trendy, mohou lidé na Výstavišti okoukat například od Dana Golda ze studií London Ink a 13 Ink Tattoo, kam chodí David Beckham, Boyzone, Spice Girls nebo modelka Emily Scottová.

„Tetování je v současnosti symbolem společenského postavení. Je to drahá záležitost, protože jde o uměleckou práci. Takže mít tetování znamená, že se máte dobře a máte takové postavení, že si můžete dělat cokoli a může vám být úplně jedno, co si o tom myslí ostatní,“ říká Gold.

Na festivalu se představí i studia, která vytvářejí tetování původním, polynéským způsobem, tedy vyklepáváním pomocí dřevěných paliček. „Toto tradiční tetování má jinou symboliku pro muže a pro ženy,“ vysvětluje Lawrence Ah Ching ze studia Le Segaula. „Pro muže je vyjádřením zodpovědnosti za rodinu, pro ženy má zase ochrannou funkci.“

Po třinácti letech existence se už pražské Tattoo Convention zařadilo do kalendáře světových tatérů, kteří pravidelně objíždějí podobné světové přehlídky zdobení těla. Potenciální výhra v soutěži o nejlepší práci, která probíhá v několika kategoriích, navíc zvyšuje prestiž jejich studia. Kérku od účastníků festivalu si mohou odnést i návštěvníci.

Tetování
Zdroj: ČT24/Incheba Praha