Slavný pilot F1 Niki Lauda filmovým hrdinou

Vídeň – Život legendárního rakouského pilota formule 1 a podnikatele Nikiho Laudy pravděpodobně bude zfilmován. Hotov už je scénář, který napsal Brit žijící ve Vídni Peter Morgan. Zeť českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga je podepsán například pod scénářem snímku Královna z roku 2006. Podle agentury DPA se teprve hledají producent a režisér, kteří by se chopili realizace filmu. Známo tudíž není ani herecké obsazení. Samotný Lauda projekt podporuje a údajně Morganovi pomáhal se scénářem.

Dvaašedesátiletý Lauda při rozhovoru v rozhlasové stanici Ö3 vyzval posluchače, aby se přihlásili do konkurzu na obsazení hlavní role. „Všichni ti, kteří mají sežehnuté pravé ucho, už mohou střádat plány,“ zažertoval Lauda o vážných popáleninách, které utrpěl v roce 1976 na Nürburgringu při Velké ceně Německa. „Pokud vám za dva roky bude 25 nebo 26 let a vypadáte přesně jako já, můžete se ucházet,“ dodal dobře naladěný Lauda, který si po ukončení závodní kariéry založil vlastní aerolinie.

Andreas Nikolaus „Niki“ Lauda

(*1949) je rakouský letec, podnikatel, ale především bývalý rakouský pilot formule 1, trojnásobný mistr světa z let 1975, 1977 a 1984.

Ústředním tématem plánovaného filmu má být souboj o titul mistra světa z roku 1976 mezi Laudou a Jamesem Huntem. Přestože už šest týdnů po nehodě Rakušan opět závodil, titul v posledním závodě sezony připadl britskému pilotovi. Lauda je přesvědčen, že Morgan, jenž byl dvakrát nominován na Oscara, z látky vykřesá maximum. „Peter Morgan mi osobně zavolal a zeptal se mě, zda bych o to měl zájem. Řekl jsem, že v zásadě ano. A teď vzniká smlouva,“ potvrdil Lauda.

Britský scenárista a dramatik žije ve Vídni s rodinou, kterou založil se svou ženou Lilou Schwarzenbergovou, dcerou Karla Schwarzenberga. Proslavil se hlavně scénářem k filmu Stephena Frearse Královna. Snímek poskytuje pohled do zákulisí královské rodiny a vysoké politiky v době po tragické smrti princezny Diany.