Bubeníčků baletní svět na zámku

Velké Losiny - Ojedinělou příležitost vidět taneční umění světově uznávaných umělců - bratrů Jiřího a Otty Bubeníčkových - budou mít v létě návštěvníci Velkých Losin na Šumpersku. Představení se navíc odehraje v zajímavých kulisách tamního renesančního zámku. Akci organizují zcela mimořádně pracovníci olomouckého Národního památkového ústavu, kteří ji považují za vrchol letošních kulturních akcí ve svých objektech v Olomouckém kraji.

„Tanečníci vystupují v České republice výjimečně, považujeme za velký úspěch, že je budeme moci přivítat na zámku ve Velkých Losinách. Atraktivnost představení ještě zvýší prostředí zámku, kde se představení odehraje,“ domnívá se Marcela Tomášková z olomouckého pracoviště NPÚ. Jedním z cílů akce je podle ní i propagace zámku a zvýšení návštěvnosti v objektu.

Na nádvoří 16. července vystoupí s bratry Bubeníčkovými i dalších deset tanečníků z předních evropských baletních souborů z Hamburku, Drážďan a Vídně. "Při představení s názvem Bubeníčků baletní svět umělci představí nejen svá dvě autorská díla Le soufle de l'esprit a Toccata, která jsou uváděna na světových jevištích, ale navíc v premiéře zatančí další svůj projekt - baletní zpracování díla Oskara Wilda Obraz Doriana Graye," doplnila Tomášková.

Předprodej vstupenek byl již zahájen, zatím se podle Tomáškové hlásí příznivci tanečních mistrů především z Prahy a dalších míst v Česku. Se svým baletním světem se Bubeníčkové zastaví také 2. a 3. září v Národním divadle, kde naposledy vystupovali v roce 2009.

Dvojčata Jiří a Otto Bubeníčkovi se narodili roku 1974 v cirkusové rodině. Tanečníci získali řadu prestižních ocenění. Jiří je prvním sólistou baletního souboru v Drážďanech a Otto je prvním sólistou souboru Hamburg Ballett. Na svých domovských scénách vystupují ve velmi náročných rolích ve slavných baletech, ale jsou také zváni na scény světových divadel, kde vystupují v dílech slavných choreografů.

Pozvánka na představení bratří Bubeníčků na zámku Velké Losiny
Zdroj: ČT24/NPÚ