Pamětníky tragédie v Lidicích Nikolaevův film zaujal

Lidice (Kladensko) - V Lidicích se ve čtvrtek, tedy v den před dnešním 69. výročím tragédie, uskutečnilo slavnostní promítání stejnojmenného filmu režiséra Petra Nikolaeva. Snímek v improvizovaném letním kině za místní galerií zhlédlo přes tři sta pozvaných lidí, mezi nimiž nechyběly některé lidické děti a ženy, jež neštěstí obce přežily. Začaly tak vzpomínkové akce k uctění obětí z Lidic, které jsou symbolem nacistického teroru za druhé světové války. Jednotky SS pod vymyšlenou záminkou, že se v Lidicích skrývají parašutisté, obec 10. června 1942 vypálily a srovnaly se zemí.

„Je to pro mě ta největší zkouška, takové vyvrcholení celé té práce,“ byla slova režiséra filmu Lidice Petra Nikolaeva, který ve čtvrtek předstoupil se svým filmem před velmi přísnou porotu - lidické děti a ženy, které vyhlazení obce nacisty přežily. Jednou takovou ženou, dokonce tou nejmladší, byla i Jaroslava Skleničková. Pochopitelně, přesně to nejde v takovém filmu udělat, ale mile mě překvapili. Já jsem se bála, že to bude úplně něco jiného, konstatovala po filmu žena, kterou nacisté deportovali do tábora v Ravensbrücku, když jí bylo šestnáct let.

Spokojený byl po skončení filmu i Nikolaev, jelikož od pamětníků zaznamenal pozitivní reakce. Ředitel lidického památníku Milouš Červencl však měl k filmu několik výtek. Nejvíc ho prý mrzí, že tolik nezdůraznil právě osud dětí. Významnou zkouškou tak tvůrci filmu prošli úspěšně. Podle slov režiséra bylo pro ně promítání v Lidicích důležitější než samotná premiéra.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Na slavnostní projekci nechyběl ani Zdeněk Mahler, který napsal filmový scénář. Mahler před zahájením filmu uvedl, že by snímek měl být varováním, aby se podobné hrůzy nikdy neopakovaly. „Přál bych si, aby s námi mohli koukat všichni chlapi, kteří na tragédii doplatili. A jejich ženy nebo milenky,“ uvedl.

Film Lidice zaujal hned po premiéře první místo v tabulce nejnavštěvovanějších titulů českých kin. O jeho úspěchu může svědčit i to, že o něj projevilo zájem České kulturní centrum v Izraeli nebo české velvyslanectví ve Washingtonu, která snímek chtějí promítat krajanům v zahraničí.