Respect dělá člověka

Praha – Legendy žánru i hudbu z doposud nezmapovaných oblastí přináší čtrnáctý ročník festivalu Respect, který se o víkendu koná na pražském ostrově Štvanice. Cílem přehlídky, kterou letos doprovází slogan „hudba dělá člověka“, je podle organizátorů přispět prezentací hudebních skupin z nejrůznějších kulturních a náboženských oblastí k rozvoji otevřené a tolerantní společnosti.

„Smyslem festivalu není ukázat v Česku známé a často již “provařené„ hvězdy, které by jistě přitáhly velký počet návštěvníků. Každým rokem nám jde spíše o možnost poskytnout českým posluchačům ochutnávku toho nejzajímavějšího, co se v daném hudebním žánru ve světě děje, co sklízí uznání na renomovaných světových festivalech a na co by u nás jen stěží narazili,“ vysvětluje zakladatel a ředitel Respect festivalu Borek Holeček.

Samotný festivalový víkend nabízí celkem deset jmen. „Všech deset skupin, které na festivalu vystoupí, splňuje ty nejvyšší kritéria a já věřím, že jejich vystoupení přinese návštěvníkům silný a obohacující zážitek, ať už půjde o etiopsko-holandské The Ex s Getatchewem Mekuriou, alžírskou písničkářku Souad Massi či jednu z nejlepších kapel současnosti Staff Benda Bilili z Konga,“ podotýká Borek Holeček.

Českými zástupci na festivalu budou nástrojově dobrodružná skupina l'Aarrache-Coeur a formace Temporal Loop s kytaristou Pavlem Richterem, klíčovou postavou české alternativy 70. let.

Respect festival se koná 11. a 12. června na pražském ostrově Štvanice. Vedle hudebního programu jsou připraveny i akce pro děti a doplňkový program, zahrnující vše od občerstvení přes prodej hudebních nosičů až po prezentaci nevládních neziskových aktivit.