Bob Marley rozvlnil svět v rytmu reggae

Kingston/Praha – Jeho písně jsou spolehlivým pojítkem mezi lidmi bez rozdílu rasy a vyznání. Díky němu jamajská hudba reggae rozvlnila celý svět. Zpěvák, skladatel a kytarista Bob Marley se stal první rockovou hvězdou z třetího světa, osud byl k němu ale nemilosrdný. V roce 1977 se zranil při fotbale na palci u nohy a lékaři zjistili, že se jedná o melanom (rakovina kůže). Marley odmítl amputaci, protože podle rastafarianismu „člověk musí zůstat celý“. „Vše, co jsem v životě kdy měl, jsou písně o spáse, písně o svobodě,“ zazpíval ještě na své poslední desce Uprising z roku 1980 v poslední skladbě Redemption Song (Píseň vykoupení), ale více už sdělit nestihl. V roce 1981 zemřel v pouhých 36 letech na rakovinu.

Narodil se jako Robert Nesta Marley jamajské černošce a britskému námořnímu důstojníkovi 6. února 1945 v Rhoden Hall na Jamajce. V roce 1962 vydal svůj první singl Judge Not. Poté založil společně s několika kamarády skupinu The Wailers. Do světa začali pronikat počátkem 70. let, značný ohlas vyvolala alba Catch a Fire nebo Burnin' z roku 1973 s hity Stir It Up nebo I Shot the Sheriff, kterou si vypůjčil a následně proslavil Eric Clapton.

V roce 1974 se původní The Wailers rozpadli a Marleyho soubor začal vystupovat pod jménem Bob Marley & The Wailers. Nejlepšími deskami z tohoto období jsou Natty Dread (1975) s asi nejslavnějším Marleyho hitem No Woman, No Cry. Marleyho kariéra vyvrcholila koncem 70. let. V roce 1977 se však zranil při fotbale a lékaři zjistili, že se jedná o melanom. Marley odmítl amputaci, protože podle rastafarianismu „člověk musí  zůstat celý“. Na jaře 1981 odletěl na léčení do Německa a na cestě zpět se jeho stav zhoršil. Zemřel v Miami 11. května 1981.

Vydáno pod