Dobrou pábitelskou Noc literatury

Praha – Objevovat trochu jinou atmosféru míst a příběhů, pro někoho třeba i známých, umožní popáté Noc literatury. Akce, pořádaná Českými centry ve spolupráci se sítí kulturních institutů EUNIC, se koná v téměř dvaceti městech. Tuzemským zástupcem je Praha, konkrétně jedna její část – hrabalovská Libeň. Ve čtvrti, kde Bohumil Hrabal potkával příběhy a postavy svých knih, budou úryvky z nových českých překladů současných autorů číst známé osobnosti, a to od 18:00 do 23:00 hodin. Vstup na všechna čtení je zdarma.

Celkem byly pro pátou Noc literatury vybrány ukázky z knih dvaceti zemí, převážně evropských, ale také dvou severoamerických – Kanady a USA. Milovníci literatury si mohou například vyslechnout v podání herce Jiřího Langmajera úryvek z knihy Černí psi, kterou napsal britský autor Ian McEwan. Herec a originální hudebník Jan Budař se s návštěvníky Grabovy vily podělí o část díla Sladkost života, jejímž autorem je Paulus Hochgatterer z Rakouska.

Věty z knihy Dům u mešity od spisovatele Kadera Abdolaha zazní v Husově kapli v podání Martina Preisse. Z knihy HHhH o Reinhardu Heydrichovi, za niž Laurent Binet získal francouzskou Goncourtovu cenu za první román, bude v Libeňském zámečku předčítat Marek Vašut. „Autor se osobně účastní čtení,“ přislíbil Michael W. Pospíšil, generální ředitel Českých center. 

Rozhovor s Michaelem W. Pospíšilem (zdroj: ČT24)

Jediným českým literárním zástupcem je románový životopis Bohumila Hrabala. Portrét spisovatele, jehož život byl pevně svázán i s pražskou Libní, zachytila v knize V rajské zahradě trpkých plodů Monika Zgustová. Návštěvníkům výčepu vína U Hrabala ji přiblíží herec Ladislav Mrkvička.

Genius loci pražské Libně

K „předčítačům“ bude patřit také Miroslav Táborský, Tereza Kostková, Jaroslav Rudiš nebo Klára Issová. Přečtení ukázky trvá zhruba čtvrt hodiny a opakuje se, takže je jen na návštěvnících, v jakém pořadí jednotlivá místa navštíví. Literatura vstoupí například do Libeňského zámku, Grabovy vily, libeňské synagogy, secesního kostela sv. Vojtěcha a i do libeňského plynojemu.

"Chceme letošnímu publiku představit část Prahy, kde jeden z našich předních spisovatelů Bohumil Hrabal prožil část svého života a napsal řadu nezapomenutelných děl a kde žila i řada dalších významných osobností,„ dodává k výběru místa pro letošní Noc literatury Michaela Šilpochová, vedoucí projektu Českých center. “Libeň je dnešním Pražanům jen málo známá a my jsme přesvědčení, že nejen díky odkazu slavného 'pábitele' stojí za to ji znovu a znovu objevovat."

Noc literatury se uskuteční v předvečer zahájení knižního festivalu Svět knihy 2011. I letos překročí hranice České republiky a prostřednictvím Českých center a EUNIC se bude konat (případně konala, například v Madridu ponocovali s literaturou už 3. května) v dalších 18 městech. Výběr knih je na každém místě jiný, více podrobností o programu najdete na stránkách projektu.

  • Budova Metrostavu v pražské Libni autor: Drahomír Stulír, zdroj: Česká centra / Noc literatury http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2537/253699.jpg
  • Kaple v Libeňském zámečku autor: Drahomír Stulír, zdroj: Česká centra / Noc literatury http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2537/253697.jpg
  • Libeňský plynojem autor: Drahomír Stulír, zdroj: Česká centra / Noc literatury http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2537/253696.jpg
  • Noc literatruy 2011 zdroj: Česká centra http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2537/253688.jpg