Lorenzo Monaco: Oplakávání Krista

Námětem obrazů florentského malíře Lorenza Monaca byly často pašijové scény. Monaco, vlastním jménem Pierro di Giovanni, tvořil po vstupu do kláštera především deskové oltářní obrazy, mezi něž patří i Oplakávání Krista, jež má ve svých sbírkách NG v Praze. O díle tohoto řeholníka, pro nějž je charakteristický vytříbený smysl pro detail, precizně propracované linie a důraz na barevnost, pohovoří kurátor Sbírky starého umění pražské NG Petr Přibyl. Záznam dalšího dílu z cyklu Národní galerie nikdy nezavírá je k dispozici v tomto článku a v archivu iVysílání.

Petr Přibyl je kurátorem sbírky Starého evropského umění Národní galerie v Praze Vystudoval obor dějiny umění na Filozofické fakultě UK v Praze (1996), kde absolvoval i doktorské studium (2005). Od roku 1996 se v Národní galerii věnuje sbírce starého italského umění, kurátorsky i autorsky připravil a podílel se na řadě výstavních projektů NG.

Pokračování seriálu Národní galerie nikdy nezavírá přinese portál ČT24 v sobotu 21. května. Další díl bude zasvěcen Votivnímu obrazu Jana Očka z Vlašimi, o němž pohovoří kurátor Sbírky starého umění NG v Praze Ondřej Faktor.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Oplakávání Krista (zdroj: ČT24)