Beastie Boys se vrací na místo činu

Americká hiphopová skupina Beastie Boys vydává po čtyřech letech nové album. Vydání desky Hot Sauce Committee Part Two doprovází půlhodinový film, který se symbolicky vrací k počátkům skupiny před pětadvaceti lety. Snímek paroduje kdysi slavný videoklip kapely. Beastie Boys ho režírovali sami, ale do hlavních rolí namísto sebe tentokrát obsadili známé herce. Jedním ze tří chuligánských hiphoperů je Eliah Wood, kterého proslavila hlavní role v sérii filmů o Pánovi prstenů.

„To jsme přehnali,“ komentovali kdysi Beastie Boys úspěch svojí písničky o právu na pořádný večírek. Klip, ve kterém trojice hiphoperů ničí večírek slušně vychované mládeže, měl vyznít ironicky. Jenomže fanoušci si právě tenhle aspekt zamilovali a kapela skladbu ze svého debutu na koncertech dlouho odmítala hrát. O čtvrtstoletí později je to jen úsměvná vzpomínka, ke které se kapela vrací.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Čtvrt století od vydání své první desky se trojice Beastie Boys vrací na místo činu, byť za sebe, alespoň ve videoklipu, vybrali náhradníky. Skuteční Beastie Boys jsou dnes považováni za klasiky žánru, kteří ani v pětačtyřiceti letech neztrácejí dech. Vydání nové desky sice zpozdilo vážné onemocnění jednoho z členů kapely, videoklip i album samotné ale prozrazují, že večírek s otci bílého hip hopu ještě neskončil.

Beastie Boys je tříčlenná americká hiphopová skupina založená roku 1979 v New Yorku. Začínali jako hardcorová skupina s názvem Young And The Useless. V roce 1982 spatřilo světlo světa jejich první EP Polly Wog Stew. Postupem času se výrazněji přiklánějí k rapu, a s tím souvisí i příchod koncertního spoluhráče a později i jejich producenta – DJ Double RR (vl. jménem Rick Rubin). Jejich debutová deska Licensed to Ill z roku 1986 je vůbec první rapovou nahrávkou na čele amerického žebříčku. Album se prodávalo po statisících – bylo devětkrát platinové.