Terence Blanchard: Jazz je moje první láska

Praha - Absolutně nadšen ze spolupráce s českými hudebníky je jazzový trumpetista a skladatel Terence Blanchard, držitel několika cen Grammy. S FILMharmonic Orchestra Prague nahrával v pražském Rudolfinu hudbu k novému americkému filmu Red Tails za účasti slavného hollywoodského filmaře George Lucase. Blanchard považuje orchestr za špičkový. „Jedním slovem úžasné. Slyšel jsem toho hodně o orchestru samotném, ale i o tom sále, kde jsme nahrávali. Hodně se těším na to, že se sem vrátím a budu s nimi znovu hrát,“ okomentoval spolupráci s českým orchestrem.

Podle Blancharda některé orchestry obecně nemají tak široký potenciál jako právě FILMharmonic Orchestra Prague, symfonické těleso, v němž příležitostně hrají členové České filharmonie, Pražských symfoniků nebo SOČR. Téměř deset let natáčí tento orchestr hudbu k filmům i počítačovým hrám. Spolupracoval s mnoha známými tvůrci a herci, jako jsou například Quentin Tarantino, Ridley Scott, Werner Herzog, Jodie Fosterová, Robert Redford a s mnoha skladateli.

„Já prostě hraji jazz celý život. Řekl bych, že je to taková moje první láska. A kdybych měl na výběr, tak bych vždycky chtěl hrát živě.“

Rozhovor s Terencem Blanchardem (zdroj: ČT24)

Blanchard na novém filmu Red Tails spolupracuje s Lucasem, autorem slavných Hvězdných válek, který je výkonným producentem filmu. Hudbu nahrávanou v Praze popsal skladatel jako jakousi směs tradiční válečné hudby, ale s jinými rytmy a příměsí zvuků z různých koutů Afriky či Kuby. „Ten film je o mladých bojových letcích, jsou to Afroameričani, kteří bojovali za druhé světové války. Já jsem se pokusil v té partituře vyhovět potřebám filmu a jeho žánru. Bude tam hodně orchestrálních ploch, hodně sboru, hodně bicích prvků, ale také jsem se tam snažil propašovat další vlivy z afroamerické kultury,“ přiblížil Blanchard.

Terence Blanchard se do Prahy vrátí 6. července, kdy na Žofíně se svým kvintetem zahraje na festivalu Prague Proms. Koncert prý nebude mít pevné aranžmá, Blanchard raději vždy improvizuje - podle momentální nálady, počasí, zážitků. Podle jeho slov jsou vystoupení pokaždé jiná, což nenudí. Spolupráci s Lucasem označil za výjimečnou, protože prý do tvorby filmové hudby moc nezasahuje a dává prostor.

Vydáno pod