Kam až může účel světit prostředky

Praha – Petice s více než stovkou podpisů žádá odchod vedení staré čistírny vod v pražské Bubenči, kde sídlí Ekotechnické muzeum. Kritikům vadí, že se v památkově chráněné budově pořádají diskotéky nebo rozmařilé večírky. Šéfové muzea se brání a argumentují, že za peníze vydělané komercí, udržují zdejší parní stroje a expozici. Například luxusní soukromý večírek v této národní kulturní památce vydělal bubenečské čistírně odpadních vod stovky tisíc korun. Pražská konference počítačových her, kterou párty zahájila, byla vyhlášena akcí roku. Jenže večírek jednoho z nejbohatších mužů planety vyvolal i negativní emoce.

"Jenom ze vstupného památka nemůže vyžít. Na druhou stranu si musí majitel nebo v tomto případě nájemce uvědomit, že si nepronajal halu na pořádání diskoték, ale národní kulturní památku a měl by k tomu tak přistupovat,“ uvažuje Martin J. Kadrman z Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kult. dědictví ČR.

„Nic neporušujeme. Naopak se snažíme být ještě víc šetrní v tom, že máme přesné regule, jak postupovat profesionálně, aby se co nejméně poškodila budova a samozřejmě i technologie a také naše dobré jméno,“ brání se ředitel Ekotechnického muzea Tomáš Věžník.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

S tím nesouhlasí bývalý průvodce Jan Molič, který založil iniciativu: Zachraňme starou čistírnu. „Zažil jsem třeba to, že jsem druhý den ráno v deset měl prohlídku, a lidi chodili ve skle, protože se to prostě nestihlo uklidit.“

Kde je etická hranice pro získávání peněz na kulturní památky zákon nestanoví. Podle Ekotechnického muzea se díky takovýmto soukromým akcím daří restaurovat třeba staré stroje. Pražský magistrát teď pozastavil vydávání souhlasu s komerčními akcemi v muzeu do té doby, než prozkoumá, jestli nájemce neporušuje smlouvu.