Česko-německá pocta Mahlerovi: Symfonie tisíců

Praha - 486 účinkujících vystoupí při jedinečném uvedení Osmé symfonie Gustava Mahlera v den stého výročí úmrtí tohoto skladatele. Takzvaná Symfonie tisíců je největší událostí nejen v rámci festivalu Pražské jaro, ale zřejmě i největší letošní událostí v klasické hudbě v České republice a také v severním Německu. Koncerty se totiž uskuteční tři: první dnes na pro vážnou hudbu netradičním prostředí, v pražské O2 areně, další pak v německém Hamburku a Hannoveru.

Šest sborů a osm sólistů z Česka a Německa vystoupí pod vedením německého dirigenta Christopha Eschenbacha. Mahlerova symfonie bude mít podle něho kosmpolitní rozměr díky mezinárodnímu obsazení. "Každé provedení této skladby je jiné, záleží na tom, jaké je publikum, ale hudba je jazyk bez bariér, jazyk, který lidi spojuje, a je také nejlepším poslem míru," uvedl Eschenbach. Mahler by byl velice rád, že se skrze jeho hudbu spojují národy, viděl to jako nejdůležitější aspekt svého díla, dodal dirigent.

Symfonie tisíců pro něho nebude první zkušeností s rozsáhlým provedením. Před jedenácti lety řídil v Paříži koncert, na němž vystoupilo 750 účinkujících. Počtem účinkujících se tak více přiblížil premiéře Mahlerovy Osmé v roce 1910 v Mnichově, kde se v tamní výstavní síni sešlo 850 sborových pěvců, osm sólistů a téměř 150 členů orchestru.

Eschenbach: Lidskost Osmé je nejdůležitější

Festival Pražské jaro zvolilo pro uvedení Symfonie tisíců poněkud netradiční prostor. Koncert v O2 areně pořádá festival poprvé. Podle ředitele Romana Bělora ale vedení festivalu uvažuje o tom, že by se zde mohl v budoucnosti zrealizovat i hudebně-edukativní projekt Pán prstenů.

Eschenbach se neobává, že by s ozvučením a prostorem O2 areny měl být problém. Potíže nepředpokládá ani sopranistka Simona Houda Šaturová, která s dirigentem spolupracuje již pět let a je jednou z osmi pěvců, kteří se představí v sólových partech. „Poprvé budu účinkovat v Mahlerově Osmé,“ přiznala sopranistka. „Už jen to je zážitek. A také prostředí. Na zkoušce jsem byla překvapená, co zvukaři dokázali udělat, prostor areny se blíží k ideálnímu akustickému prostoru,“ upozornila.

„Samozřejmě nebude to Carnegie Hall, ale bude to obrovský zážitek, přislíbil i sbormistr Rolf Beck. Navíc hudba Mahlerovy Osmé je podle Eschenbacha natolik silná, že všechny technické okolnosti přebije. “Její lidskost je pro mne nejdůležitější," uvedl dirigent.

Hned druhý den po koncertě v O2 areně se hudebníci přepraví z Prahy do Německa speciálním vlakem s příznačným jménem Gustav Mahler Expres. Přípravy koncertu, vystoupení i cestu zaznamená český i německý televizní štáb. Osmou si vyslechne i publikum 20. května v Hamburku a v akustickém provedení 21. května v Hannoveru.

V Mahlerově Symfonii tisíců vystoupí celkem 486 účinkujících z 13 zemí, kteří působí v České filharmonii, Orchestru Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku a šesti sborech - Pražském filharmonickém sboru, Kühnově smíšeném sboru, Šlesvicko-holštýnském festivalovém sboru Lübeck, chlapeckém sboru Boni Pueri a Knabenchor Hamburg a německém rozhlasovém sboru. Sólových partů se ujmou sopranistky Erin Wallová, Michaela Kauneová, Simona Houda Šaturová, alt patří Petře Langové a Mihoko Fujimuraové, spolu s nimi vystoupí Nicolai Schukoff (tenor), Michael Nagy (baryton) a John Relyea (bas). Řídit je bude uznávaný německý dirigent Christoph Eschenbach.

"Mahlerovo dílo dobová kritika odsuzovala, ale jeho to nezajímalo. 'Můj čas přijde,' říkal. A opravdu přišel. U Osmé symfonie konečně lidé porozuměli, co chce sdělovat," /dirigent Christoph Eschenbach/

Osmou složil Mahler v roce 1910 ve velmi krátkém čase, věnoval ji, jedinou ze svých děl, své ženě Almě. Poprvé byla symfonie – poslední, kterou skladatel uvedl za svého života - provedena 12. září 1910 s téměř tisícovkou interpretů. Přízvisko Symfonie tisíců ale nepochází od skladatele, nýbrž od pořadatele koncertu Emila Gutmana.