Neslýchaný Traband

Brno - Skupina Traband chystá vydání nahrávky, která potěší i neslyšící. Součástí připravované desky Neslýchané je totiž kromě CD s novými písněmi také DVD se staršími skladbami převedenými do znakové řeči. Původní videoklipy vytvořil režisér a kameraman Zeno Václavík. Nové album obsahuje 11 písní, z nichž některé již kapela hrává na koncertech. Deska je koncipována jako sbírka příběhů, lidských osudů a portrétů figurek z ulice. Křest CD i DVD hostí 26. května brněnský klub Metro.

Nový projekt Trabandu je plodem několikaleté spolupráce s Českou komorou tlumočníků znakového jazyka. Kapela už v minulosti na koncertech zahrála pro neslyšící šest skladeb tlumočených do znakové řeči. „Výsledek byl nad očekávání dobrý a nás to podnítilo ke snaze nahrát těch písniček víc a sejmout je profesionálně,“ uvedl zpěvák a kytarista Jarda Svoboda.

Režisér Václavík považoval ztvárnění tuctu písní Trabandu pro neslyšící za obrovskou výzvu. „Nejtěžší bylo najít formu - k jednotlivým klipům nešlo přistupovat čistě filmařsky, ale zároveň výsledkem nemohl být statický obraz tlumočníka,“ popsal Václavík. Výsledek podle něj může být zajímavý i pro slyšící, kteří si na chvíli vypnou zvukovou stopu. „Možná budou velice překvapeni tím, z jak velké části budou znakovému jazyku rozumět,“ domnívá se.

Traband plánuje projekt představit také při koncertech. „Z toho máme radost především proto, že tlumočenou hudbu si tak budou moci užít neslyšící diváci i mimo Prahu a zároveň se tím podaří přispět k nahlédnutí do světa neslyšících, jejich komunity a kultury,“ doufá Naďa Dingová z České komory tlumočníků znakového jazyka.

Po brněnském křtu čeká Traband série koncertů, při kterých zavítá například do Hradce Králové na festival Na jednom břehu a do Prahy na přehlídku Mezi ploty. Pražský křest CD a DVD hostí 2. června klub Futurum.