Watch Me Move, vzkazují Švankmajer a Pojar

Londýn - Londýňané mají v nejbližších týdnech možnost se blíže seznámit s českou tvorbou. Filmoví tvůrci Jan Švankmajer a Břetislav Pojar se zúčastní přehlídky animovaných filmů, kterou přes léto pořádá známé londýnské kulturní středisko Barbican. V londýnské galerii Cubitt začne tento víkend výstava české výtvarnice Kateřiny Šedé.

Jan Švankmajer bude příští týden debatovat s diváky na úvod festivalu v Barbicanu nazvaného Watch Me Move. Přehlídka, která potrvá do září, sleduje historii animace za posledních 150 let. Zahrnuje nejen autorské filmy, ale i produkty velkých studií jako jsou Walt Disney a Pixar.

Švankmajer uvede v Londýně svůj první celovečerní film z roku 1988 Něco z Alenky a po něm další snímky Otesánek a Přežít svůj život. Břetislav Pojar se představí v pořadu nazvaném Mistr loutkové animace, který nabídne výběr z jeho filmů. Během celé prestižní přehlídky se budou v Barbicanu promítat i filmy Jiřího Trnky a Jiřího Barty.

Do Británie se vrací také česká výtvarnice a nositelka Ceny Jindřicha Chalupeckého Kateřina Šedá, která na sebe upozornila především podobnými konceptuálními pracemi, na nichž se obvykle podílejí obyvatelé jedné lokality.

V Británii představila již řadu svých konceptuálních projektů. Například letos na jaře vystavovala v galerii Millenium v Sheffieldu na severu Anglie svou novou práci nazvanou Profil Líšně. Tentokrát bude vystavovat v londýnské galerii Cubitt čtvrtou fázi svého projektu Nedá se svítit.

Zaměřuje se v něm na situaci v Nošovicích, kde v centru vyrostla automobilka Hyundai a obec rozdělila i zeměpisně, protože kvůli továrně často cesta do sousedova domu trvá čtyřikrát déle. V nynější fázi svého projektu Šedá nachází pro lidi ve městě novou společnou perspektivu, s níž by se na svou situaci podívali, uvádějí organizátoři výstavy.

  • Pojďte pane, budeme si hrát zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1921/192079.jpg
  • Kateřina Šedá / Nedá se svítit zdroj: Galerie Cubitt http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2618/261740.jpg