Návštěvníci Ostravské muzejní noci se prolétli vesmírem

Ostrava – Třetí Ostravská muzejní noc přilákala návštěvníky na procházku mezi architektonickými skvosty, stezku odvahy v hornických koupelnách nebo let do vesmíru. Každý rok kvůli atraktivnímu programu ponocuje čím dál více Ostraváků. Ani noc ze soboty na dnešek nebyla výjimkou. S vyšší účastí roste i počet galerií, muzeí a dalších institucí, které se programu účastní. Letos se zapojilo 26 institucí.

Stezku odvahy střežil duch horníka Prokopa

Malé i velké letos lákala národní kulturní památka Důl Hlubina. Čekala tu na ně stezka odvahy, bar s krvavými nápoji a duch horníka Prokopa, který ukončil svůj život kvůli nešťastné lásce. „My jsme zkombinovali horor, ale s tím, že jsme věděli, že sem přijde hodně dětí. Takže takový horor, aby byl spíš legrační a takový uvolněný,“ vysvětluje organizátorka akce Marta Pilařová. 

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Ivana Češková z Hvězdárny a planetária J. Palisy

„Naše, řekněme, tradiční projekce v sále planetária byly obohaceny ještě vystoupením studentů katedry strunných nástrojů Ostravské univerzity. Kolegové potom měli připravený let vesmírem vždycky na nějakou jinou část naší galaxie.“

Šumnou procházku mezi architektonickými skvosty komentoval historik architektury Martin Strakoš. „Je to koncipováno, aby tam bylo i 19. století, památky, i něco, co je spojeno s panelovými sídlišti a potom současnost,“ popisuje, jak program probíhal, Strakoš. Ten, komu Ostrava nestačila, si ale také přišel na své. Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy totiž připravily pro ospalé hosty let vesmírem.