Hudební škatulky na Huga Race nestačí

Praha – Australský zpěvák a skladatel Hugo Race v Česku představil své nové sólové album. Na desce a stejně tak i na českém turné ho doprovázela dvojice italských spoluhráčů. Hudebník populární hlavně na tuzemských bluesových festivalech znovu přesvědčil, že jsou mu všechny stylové škatulky těsné. Novou desku zpěvák natočil s tvůrci leckdy zadumané a často bouřící filmové hudby. Společně vystupují pod názvem Hugo Race a jeho Fatalisté. Zpěvák vstoupil na hudební scénu jako zakladatel skupiny Bad Seeeds dalšího Australana, Nicka Cavea.

Ceněný je hlavně fakt, že tradiční bluesové kořeny v jeho podání dostávají nečekanou podobu. Stejně tak je tomu i na nové desce. „Je o každodenním životě i smrti, duchovnosti nebo věcech, které nemůžeme mít ve své moci. O věcech, na kterých nám nezaleží i o těch, které se stanou. Všechno je uvnitř našich písniček,“ vysvětluje Hugo Race.

Antonio Gramentieri

„Víc než o hudbě se s Hugem vlastně bavíme o filosofii. Anebo o Bobu Dylanovi, což ty dvě věci skvěle shrnuje.“

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Výsledek Raceovy společné tvroby s instrumentálním duem, pocházejícím z malého města blízko rodiště Benita Mussoliniho a Federika Felliniho, zní „hodně italsky“. „Zjistili jsme, že máme hodně společného. Zajímá nás blues, ale taky folk nebo psychedelická hudba s minimem kytarových sól, založená na opakování a taky prostoru mezi jednotlivými tóny,“ shrnuje hudebník Antonio Gramentieri.

Na české scéně Australan Hugo Race díky častému koncertování téměř zdomácněl. Také jeho poslední návštěva ukázala, proč mu fanoušci zůstávají věrní. Zústává svůj a přitom dokáže pokaždé překvapit.