Na Hradě se vzpomínalo na Milese Davise hudbou

Praha - Památku trumpetisty Milese Davise, jehož tvorba ovlivnila vývoj světového jazzu v druhé polovině 20. století, na Pražském hradě 23. května uctili někteří jeho bývalí spoluhráči. V rámci cyklu Jazz na Hradě zde v zaplněném Španělském sálu zahráli bubeník Lenny White, dnešní spoluhráč Chicka Corey, trumpetista Jon Faddis a basista Tom Barney, stálý člen rockové kapely Steely Dan. Z tuzemských muzikantů vystoupili pianista Emil Viklický a duchovní otec projektu Pocta Milesi Davisovi saxofonista Jaroslav Jakubovič.

„Když jsem v tom hezkém počasí přijížděl na koncert, nevěřil jsem, že tady bude tolik lidí,“ zahájil vystoupení prezident republiky Václav Klaus.

Během večera věnovaného 85. výročí Davisova narození zazněly skladby, ze kterých se později staly jazzové standardy, například Milestones, Blackbird, Seven Steps To Heaven nebo Someday My Prince Will Come. Většinu z nich Davis natočil v 50. a 60. letech na deskách jako Kind of Blue nebo Milestones. V hledišti skladbám hvězdné kapely sestavené Jaroslavem Jakubovičem, který v roce 1968 emigroval do USA a dnes žije v New Yorku, aplaudovaly i osobnosti tuzemského hudebního života. Koncert si nenechali ujít například Ondřej Hejma, Jiří Stivín, Karel Vágner nebo Jana Koubková.

Miles Davis

Americký jazzový trumpetista, skladatel a vedoucí několika jazzových uskupení Miles Davis patří k nejvýraznějším osobnostem hudby 20. století. Ve 40. letech 20. století byl jedním ze zakladatelů hard bopu, v 50. letech pak cool jazzu a na konci 60. let stál u kořenů jazz-rocku, když v roce 1970 natočil zlomové album tohoto žánru Bitches Brew. Díky svému umění hrát téměř každý tón jakoby náhodou a mimochodem bývá někdy označován přezdívkou „geniální kiksař“, vzhledem k faktu, že během své jazzové dráhy vystřídal několik jazzových proudů, bývá někdy označován i jako „jazzový chameleon“. V roce 2006 byl uveden do Rokenrolové síně slávy.

Poslední Milesovou studiovou nahrávkou je hip-hopové album Doo-Bop z oku 1992 , za které obdržel s producentem a rapperem Easy Mo Beem cenu Grammy. Posledním úspěchem Milese je jeho sedmá cena Grammy za záznam z koncertu s Quincy Jonesem. Poslední dvě ceny však Miles již nepřevzal, zemřel na zápal plic ve věku pětašedesáti let 28. září 1991 v Santa Monice, během dokončování alba Doo-Bop.

Volný cyklus koncertů s názvem Jazz na Hradě, který otevřel dveře Hradu jazzu, byl zahájen z podnětu prezidenta republiky v únoru 2004 koncertem Jany Koubkové.

  • Na koncertě Pocta Milesi Davisovi v cyklu Jazz na Hradě zahráli 23. května ve Španělském sále Pražského hradu na trubku Jon Faddis, na bicí Lenny White, na kontrabas Tom Barney, na barytonsaxofon Jaroslav Jakubovič. autor: Doležal Michal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2574/257356.jpg
  • Jazzman Miles Davis zdroj: waccobb.net http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1051/105086.jpg