Padla rekordní suma za čínský obraz

Peking - Nový rekord čínského umění je na světě – za inkoustovou malbu z roku 1946 kupec i s poplatky zaplatil celkem 425 milionů juanů (v přepočtu miliardu a 144 milionů korun). Malíř Čchi Paj–š‘ se tak dostal na pozici 3. nejdražšího moderního umělce světa, hned za Pabla Picassa a Andyho Warhola. Obraz „Dlouhý život, mír světu“ Čchi paj-š‘ namaloval jako osmdesátiletý v roce 1946 a věnoval ho jednomu komunistickému funkcionáři k jeho 60. narozeninám.

„Není snadné narazit na tak úžasné dílo. Je velmi vzácné, jedno z nejlepších autora. Za ty peníze rozhodně stojí,“ upozornila ředitelka aukční síně Guardian Wang Yannanová.

Rekord překonala i samotná Čína – loni se stala světovou aukční jedničkou. V zemi se totiž prodá víc umění a za větší peníze než ve Spojených státech nebo Velké Británii. Ekonomové ale varují, že aukční rekordy můžou znamenat brzký propad ekonomiky, tak jako v Japonsku koncem 80. let nebo Spojených státech před čtyřmi lety. I tehdy se investoři předháněli, kdo za obraz nebo sochu zaplatí víc.

V Číně padl aukční rekord za umělecké dílo (zdroj: ČT24)
Vydáno pod