Veletrh muzeí zaostří na lidovou kulturu

Moravské Budějovice - Přednáškou architekta Jana Poláška na téma architektonických řešení expozic a výstav včetně světelného designu dnes v Muzeu řemesel v Moravských Budějovicích začal 16. ročník Veletrhu muzeí ČR. Během dvoudenní akce si zástupci českých muzeí předají zkušenosti s představováním tradiční lidové kultury. Řekl to ředitel pořádajícího Muzea Vysočiny v Třebíči Jaroslav Martínek.

„Mimo tradičních přednášek je letos pro účastníky připravena také odborná dílna na téma výtvarného řešení a světelného designu výstav a expozic,“ řekl Martínek. Ve čtyřech sektorech se předvedou různé typy osvětlení od tradičních až po ty nejmodernější a jejich působení na vystavované předměty. „Osvětlení může určit a ovlivnit charakter expozice,“ uvedl Martínek. Odbornou dílnu povede architekt a scénograf Jan Polášek, autor řady úspěšných muzejních expozic v ČR i v zahraničí, trvale žijící ve Švédsku.

Součástí veletrhu bude také prohlídka Rolnického muzea manželů Kopečkových v Příložanech na Třebíčsku a odborná exkurze do spolupracujícího Vlastivědného muzea v rakouském Kautzenu. Veletrh muzeí ČR se koná v Moravských Budějovicích podruhé. Tradiční místo konání v sídle muzea na zámku v Třebíči se muselo změnit kvůli celkové rekonstrukci památky. Na původní místo by se měl veletrh vrátit v roce 2014.

Vydáno pod