Na Den dětí s ČT ve Zlíně přijde i kouzelník

Zlín – Den dětí s Českou televizí je jen jednou z mnoha akcí, které Česká televize přichystala pro návštěvníky 51. mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně, jehož je hlavním mediálním partnerem. Kromě účasti v programu a akcí přímo v místě festivalu bude také ČT referovat na obrazovce o aktualitách ve Zlínských festivalových vteřinách. Navíc zprostředkuje 4. června přímý přenos závěrečného galavačera Zlín Film Festivalu.

Den dětí s Českou televizí si mohou malí i dospělí užít 1. června na zlínském náměstí Míru od 9:00. Kromě atrakcí (nafukovací horolezecká stěna, trampolína, dvojskluzavka) na ně čeká i kulturní program: zábavné pásmo Honzy Adámka, moderátora pořadu Záhady Toma Wizarda, kouzla iluzionisty Marcoliniho, klauniáda, diskotéka či vystoupení Petry Černocké. Odpoledne se mohou fanoušci setkat s tvůrci nového seriálu ČT 4teens.

3. června pořádá ČT ve spolupráci s festivalem koncert skupiny Kryštof (Velké kino od 19:00). O den později, tedy 4. června, pak ve 20:00 v přímém přenosu zprostředkuje závěrečný galavečer s podtitulem Malí velcí hrdinové. Účinkovat na něm budou Jan Čenský, Karel Gott, Monika Absolonová nebo Petr Nárožný.

Kromě doprovodného programu ale Česká televize bude (především) prezentovat svou tvorbu v jednotlivých festivalových sekcích

Mezinárodní soutěže krátkých animovaných filmů pro děti se zúčastní večerníčky Vosa Marcelka, Sedmives a Tarbíci. Želízkem v ohni Mezinárodní soutěže hraných filmů pro mládež bude koprodukční film ČT Piko, který vznikl v režii Tomáše Řehořka. V sekci Novinky české televizní tvorby se představí film Anděl, pohádky Škola princů, Vodník a Karolínka, Kouzelná tetička Valentýna a seriál 4teens. V sekci Dokumenty se diváci seznámí s cykly Jmenuji se…, Úděl nadání, Ptáčata aneb Nejsme žádná béčka.

Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež bude na Zlín Film Festivalu 2011 uděleno Petru Nárožnému. Při této příležitosti mohou diváci zhlédnout pohádky O chytrém Honzovi, Škola za školou, Mach a Šebestová na cestách či Žofka a spol.

Sekce Výročí připomene řadu osobností, a to prostřednictvím večerníčků (O loupežníku Rumcajsovi – Radek Pilař, Pohádky z mechu a kapradí – Jiřina Bohdalová a Václav Čtvrtek), pořadů (Malý televizní kabaret, Budulínek Mandelinka, Rozmarýnek, Francouzské pohádky – O princezně z ďáblovy rokle – Štěpánka Haničincová), televizního filmu (Jak vytrhnout velrybě stoličku – Marie Poledňáková, Kytice – Karel Jaromír Erben). Večerníčky ČT mohou vidět také cestující Kinematovlaku – kinosál na kolejích vyjel na filmovou pouť 10. května z Olomouce a 1. června dorazí do Zlína.