Khamoro se protančilo Prahou

Praha – Již pátým dnem pokračuje romský festival Khamoro. Centrem Prahy dnes prošel průvod romských tanečnic a hudebníků z různých zemí. Zájemci tak mohli vidět a slyšet třeba soubor z Indie, české uskupení Bachtale Apsa s frontmanem Máriem Bihárim či výskající tanečnice v barevných volánových sukních. Na programu byla mimo jiné konference o odstranění segregace ve vzdělávání. To, že romské děti často neoprávněně skončí v praktických (dřív zvláštních) školách, kritizovala nedávno lidskoprávní organizace Amnesty International. Právě prostřednictvím kultury mohou lidé změnit svůj názor v kladném slova smyslu.

Romští umělci v pestrých kostýmech se na svou každoroční cestu středem hlavního města vydali v poledne z Můstku. Přes Příkopy se dostali k Ovocnému trhu. Odtud zahnul průvod do Celetné a skončil na Staroměstském náměstí. Tady jednotlivé soubory předváděly hloučkům turistů i domácích kolemjdoucích své umění. V čele průvodu jel kočár tažený koňmi, kteří měli papírové květy v hřívách. Za vozem kráčeli vlajkonoši s prapory zemí, z nichž festivaloví účinkující do Prahy přijeli. Letos dorazili z 19 států, nechyběla vlajka romská.

Nejlepší indická dechovka

Velkou pozornost upoutala indická romská kapela Jaipur Maharaja Brass Band. Podle pořadatelů se tato devítičlenná formace považuje za jednu z nejlepších dechovek v indickém Rádžasthánu. Sedm muzikantů doprovází tanečnice a fakír. Potlesk si v průvodu i na Staroměstském náměstí vysloužil také hudebník Mário Bihári se svou skupinou Bachtale Apsa, která patří k nejlepším romským kapelám v Česku. Vychází z romské lidové muziky a inspiruje se i hudbou Balkánu. Ocenění čekalo pak třeba na bulharský Martin Lubenov Orkestar či na portugalské trio Ciganos d˙Ouro.

K dalším účinkujícím festivalu patří i maďarští EtnoRom, italští Alexian Group a také Les Tziganes Ivanovich se zpěvačkou Rayou. Všech sedm kapel, které hrají tradiční muziku, bude možné vidět a slyšet na závěrečném galakoncertu. Koná se v sobotu v pražském klubu SaSaZu. Ještě předtím se skupiny vystřídají ve čtvrtek a v pátek od 19:00 v klubu Roxy.

Eva Davidová, etnoložka:

„Už 600 let tu žijí Romové. Právě prostřednictvím kultury mohou lidé zlepšit svůj názor, protože je známo, že veřejné mínění se bohužel zhoršuje.“

Dnes také začala třídenní odborná konference o odstranění segregace ve vzdělávání. V praktických školách stále končí každé čtvrté romské dítě, mnohé neoprávněně. „Kromě toho, že jsou tam děti s lehkým mentálním postižením, tak jsou tam děti, které jsou jenom sociálně znevýhodněné,“ doplňuje ředitelka Amnesty International ČR Dáša van der Horst. V rámci romského festivalu Khamoro, který přibližuje romskou kulturu, se dnes hledalo řešení, jak zamezit segregaci ve střední a východní Evropě. Festivalu ale dominují kulturní témata.

Posláním festivalu je ukázat bohatství a mnohovrstevnost romské kultury a tradic, které jsou součástí české, evropské a světové kultury, a také přispět k integraci Romů do české společnosti a ke zlepšení vztahů mezi majoritní společností a romskou komunitou prostřednictvím prezentace romské kultury. Khamoro trvá do 28. května, kromě dnešního defilé následuje další bohatý program. Hlavním mediálním partnerem festivalu je Česká televize.