Nová scéna ND jde naposledy do extrému

Praha - Nová scéna Národního divadla v letošní sezoně naposledy hostí taneční triptych Extrém, který nabízí hned tři inscenace v jednom. Tanečníci pod vedením uměleckého ředitele baletu Národního divadla Petra Zusky a slavného českého choreografa Jiřího Kyliána předvedou například zpomalenou taneční choreografii nebo drsné vystoupení na motivy textů od amerických raperů. Na prknech pražské Nové scény lze inscenaci zhlédnout naposled v sezoně 27. a 28. května.

Inscenace se skládá ze tří různých částí. „Jejich hlavním motivem je extrém jako takový. Do krajnosti autoři ženou nejen choreografii, hudbu, ale také scénu a kostýmy,“ popsala projekt Helena Bartlová z Národního divadla.

První část nese název A Little Extreme a pochází z pera Petra Zusky. Vypráví o násilí v dnešním světě, drogách a cituje texty nejznámějších amerických raperů, jako je 2Pac nebo Eminem. „Malý extrém je založen na hudebním kontrastu a měl by působit odlehčeně. Střetávají se v něm dva hudební světy - jednak současný černý americký hip hop a R&B, na druhé straně v kontrastu s tím relaxační esoterická hudba pro děti,“ uvedl Zuska.

Rozhovor s Natašou Novotnou (zdroj: ČT24)

Autorem druhé inscenace Last Touch je Jiří Kylián. „Pojetí je opět velmi extrémní. Děj se odehrává jen v jedné místnosti s několika postavami a celé představení je jakoby zpomalené,“ uvedla Bartlová. Minimalistické představení představuje tanečníky ve stavu takzvaného „last touch“, tedy jakéhosi momentu posledního doteku, posledních úprav před vyfotografováním. Lyrické dílo s tanečníky baletu Národního divadla nastudovali Nataša Novotná a Václav Kuneš, dlouholetí tanečníci Kyliánova Nizozemského tanečního divadla. „Jde o choreografii, která je jako zpomalený film, což je docela náročné,“ doplnila k představení Novotná.

Finále výstředního triptychu se zhostil opět Zuska, který poslední část pojmenoval A Little Touch of the Last Extreme, „v níž se zabývá polaritou světa, rozdílnostmi v životě, černou a bílou, životem a smrtí.“

Komponovaný večer Extrém se divákům představil poprvé v červnu roku 2009. Ohlas vzbudil zejména mezi mladšími návštěvníky a milovníky experimentálního divadla a tance. „V letošní sezoně jej mohou diváci navštívit naposledy 27. a 28. května, poté se objeví zřejmě až v rámci chystaného festivalu Gala X., který představí Zuskovo autorské dílo,“ upozornila Bartlová.