E. G. Craig ve světle a prostoru

Praha - Světlo a prostor jako jedny z nejdůležitějších „herců“ na jevišti zdůrazňoval slavný britský režisér, scénograf, malíř a grafig Edward Gordon Craig. Jeho život a uměleckou tvorbu představuje v Galerii Jaroslava Fragnera výstava nazvaná právě Světlo a prostor. Expozici tvoří fotografie, ukázky litografií a také interaktivní instalace.

Craig je jednou z nejvýznamnějších osobností britské i světové divadelní scény 19. a 20. století. Expozice návštěvníkům zprostředkuje stěžejní momenty jeho osobního i profesního života, jež se v mnoha autorových dílech propojují. Důkazem toho jsou například vystavené litografie, které zobrazují Craigovu dlouholetou partnerku a múzu, tanečnici a choreografku Isadoru Duncanovou.

„Chtěli jsme právě poukázat na to, že revoluce ve scénografii se stala už hodně hodně dávno, skoro před 100 lety, a zařídil ji právě Gordon Craig.“ / umělecká ředitelka Pražského quadriennale Sodja Lotkerová/

Craig udělal tlustou čáru za realistickou scénou a malovanými kulisami, zaměřil se na abstraktní pojetí divadla. Jako první například zavedl funkci divadelního režiséra. Z jeho jevištních návrhů čerpají divadelníci dodnes. „Proslavil se svými paravány, screens v angličtině, což byly abstraktní struktury, které se daly různě rozkládat a z nichž mohly vznikat konfigurace pro různá jeviště,“ vysvětlila teatroložka Barbora Příhodová.

Výstava Světlo a prostor je rozdělena na dvě části. Tou první je interaktivní jeviště, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet Craigovo propojení formy a světla. Do uší jim bude znít autentická zvuková nahrávka, ze které promlouvá sám autor.

V druhé části jsou vystaveny ukázky dřevorytin, dřevořezeb, akvarelů i maleb ze sbírek londýnského Muzea Viktorie a Alberta. Divákům mimo britské ostrovy se tato díla představí vůbec poprvé. Rytiny a malby tvořil Craig v době, kdy neměl práci. Kvůli jeho inovačním přístupům s ním totiž nikdo nechtěl spolupracovat.

Výstava Světlo a prostor začalka 27. května a potrvá do 25. června. Je předzvěstí blížícího se Pražského quadriennale, které od 16. do 26. června zprostředkuje aktuální tvorbu divadelních výtvarníků, designérů, architektů a kostýmních návrhářů.

  • Edward Gordon Craig zdroj: Galerie Jaroslava Fragnera http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2590/258998.jpg
  • Světlo a prostor autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2590/258914.jpg
  • Světlo a prostor autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2590/258915.jpg
Vydáno pod