Vyšebrodský cyklus

Vyšebrodský cyklus, jenž se skládá z devíti desek a dochoval se pravděpodobně kompletní, představuje jedno z nejvýznamnějších děl sbírky starého umění pražské Národní galerie, zároveň ale i důležité dílo evropského malířství poloviny 14. století. Jak již název napovídá, pochází pravděpodobně z Vyššího Brodu, kam bylo určeno pro cisterciácký klášter. Dílo představuje mariánsko-christologický cyklus, tedy jeden z nejčastějších námětů středověkého umění. Obsahuje mnoho významů a symbolů. O nich a o dalších detailech Vyšebrodského cyklu pohovoří v rámci seriálu Národní galerie nikdy nezavírá kurátor Ondřej Faktor.

Ondřej Faktor je kurátorem pro edukační činnost Sbírky starého umění Národní galerie v Praze (klášter sv. Anežky České, expozice středověkého umění v Čechách a střední Evropě). V centru jeho odborného zájmu je středověké umění, zejména pak gotické malířství - nástěnné, ale i deskové. K 650. výročí narození krále Václava IV. uspořádal přednáškový cyklus Krásný sloh, spolupracoval též na přípravách k výstavě Rožmberkové, jež v současnosti probíhá ve Valdštejnské jízdárně.

Všechny díly cyklu naleznete zde.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Vyšebrodský cyklus (zdroj: ČT24)

Tématem dalšího dílu, který uvedeme v neděli 5. června, budou deskové obrazy z kaple sv. Kříže na Karlštejně od Mistra Theodorika.

Vydáno pod