Karlovarský festival se vrátí do letního kina

Karlovy Vary – Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se po dvanácti letech vrátí do letního kina. Představí se v něm nejméně dva snímky. Opravami prošel i jeden z hlavních sálů v hotelu Thermal, divákům nabídne nový komfort a pohodlí. Rekonstrukce za téměř dva miliony korun se sál, ve kterém během festivalu převládá projekce českých filmů, dočkal po 34 letech, tedy vůbec poprvé od otevření hotelu.

Letošní novinkou na MFF Karlovy Vary je letní kino, které bylo dvanáct let zavřené. Pro filmový festival nabídne kapacitu až tři a půl tisíce míst k sezení a volný vstup na filmy. Rekonstrukce se ale dočkal i jeden ze sálů hotelu Thermal s kapacitou 243 míst, kde se opravovaly především opotřebované sedačky. Jejich výroba trvala měsíc, dělníci je podobně jako ve velkém sále před třemi lety montovali na původní nosnou konstrukci. „Je tady použito hodně šroubů, příložek a speciálních prvků, které zdržují tu montáž, ale zas je to všechno pevné, nosné, bytelné,“ ubezpečuje technik Jiří Budík.

Podle výkonného ředitele festivalu Kryštofa Muchy je obnova letního kina návratem k tomu, co bylo velice populární. „Náš plán je, že bychom hráli v ideálním případě film, kterým budeme festival zahajovat, a stejně tak na zakončení,“ doplňuje. Bývalé vedení města přitom chtělo areál zbourat, petice a zájem lidí ale kino zachránily. Dobrovolníci tu strávili stovky hodin na brigádách.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Vyzkoušet si letní kino nebo pohodlí malého sálu budou moct diváci už za měsíc. Mezinárodní filmový festival začíná v pátek 1. července a potrvá až do 9. července.