Řehořek nabízel ve Zlíně dětem Piko

Zlín – Čtyřiadvacetiletý režisér Tomáš Řehořek má i přes své mládí na kontě už tři celovečerní filmy. Debut Proměny, v němž se prolínají osudy čtyř lidí, kteří zdánlivě nemají nic společného, vznikl ještě během Řehořkových studií na Filmové škole ve Zlíně. Mladý filmař nyní v tomto městě na 51. ročníku festivalu pro děti a mládež představil své dva poslední snímky – Piko a nejnovější počin Czech Made Man.

Piko bylo zařazeno do Mezinárodní soutěže hraných filmů pro mládež, v níž se letos objevuje několik snímků s drogovou tematikou. Řehořkův titul zachycuje situaci na české drogové scéně od začátku sedmdesátých do konce devadesátých let. Mapuje životní příběh Pavla Gregora, tvůrce krystalicky čisté drogy zvané pervitin. Představuje osobní zpověď muže, který svými experimenty ničil život statisícům lidí, až se nakonec sám pod vlivem toxické psychózy ocitl na pokraji smrti. Dnes pomáhá jako terapeut v Bohnicích těm, kterým jeho droga zničila život.

Hraný film s dokumentárními prvky je promítán i na českých školách v rámci protidrogové prevence. Na festival pro děti a mládež podle Řehořka určitě patří. „Pojďme děti bavit pohádkami, ano, na druhou stranu je ale třeba i trochu vzdělávat,“ domnívá se. „Neříkám, že Piko jsme točili se záměrem, že chceme někoho varovat nebo vzdělávat, primárně jde o příběh Pavla Gregora. Ale jde o životní osud, který je ovlivněn drogou, a myslím, že by bylo dobré, aby ho viděly i děti.“

Rozhovor s Tomášem Řehořkem (zdroj: ČT24)

Druhý Řehořkův snímek ve festivalovém programu je trochu jiného ražení. Černou komedii Czech Made Man zařadili organizátoři do sekce Novinky české filmové tvorby. Snímek s Janem Budařem v hlavní roli nabízí neobvyklý pohled na uplynulých dvacet let české svobody v otevřené Evropě. Vznikl prý na základě vyprávění českého multimilionáře, jehož zásada zní: s poctivostí leda pojdeš.

Řehořek jako režisér čas opravdu neztrácí – každý rok uvede do kin jeden celovečerní film, v současnosti se opět na jeden chystá. „Bude se jmenovat Signál, scénář napsal Marek Epstein. Natáčení má začít v létě,“ prozradil režisér.

Tomáš Řehořek (* 1987) - představitel mladé generace českých režisérů, absolvoval Filmovou školu ve Zlíně. Již během středoškolských studií natočil několik středometrážních amatérských snímků. V mezinárodní koprodukci debutoval celovečerním psychologickým dramatem Proměny (2009). Poté se podepsal pod režii filmů Piko (2010) a nově též Czech Made Man (2011). První dva jmenované snímky vznikly v koprodukci České televize.

51. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně začal 29. května, potrvá do 5. června a celkem představí 244 hraných, animovaných a kombinovaných snímků.

Tomáš Řehořek při natáčení filmu Piko
Zdroj: ČT24/ČT