Dvořákův festival si zkusí Svatební košili

Sychrov - Do dvou desítek měst v Libereckém, Středočeském nebo Královéhradeckém kraji letos zavítá hudební Dvořákův festival. Tradiční přehlídku čeká už 56. ročník. Letos se ponese i v duchu oslav výročí světoznámého skladatele, od jehož narození v září uplyne 170 let. Festival začíná v sobotu 4. června na Sychrově. Vrcholem programu bude uvedení Dvořákovy dramatické kantáty Svatební košile ve středu 22. června v Turnově.

Zahájení se tradičně uskuteční na Sychrově u pamětní desky hudebního skladatele. Přehlídka poté zavítá například do Mnichova Hradiště, Trutnova, Dvora Králové nad Labem, Lomnice nad Popelkou, Liberce, Jičína, Svitav, Poděbrad, Frýdlantu, Nové Paky, České Lípy nebo Mladé Boleslavi.

Uvedení Svatební košile v turnovském letním kině má připomenout další z významných výročí - 200 let od narození Karla Jaromíra Erbena. „I poslední úplné provedení Svatební košile se odehrálo téměř přesně před 50 lety v Turnově, také v rámci festivalu Dvořákův Turnov a Sychrov,“ připomněla předsedkyně spolku přátel Dvořákova festivalu Jana Zajícová.

V Turnově kantátu uvede Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou dirigentky Miriam Němcové společně s hradeckým smíšeným pěveckým sborem a turnovským amatérským Pěveckým sborem Antonín Dvořák. „Pro amatérský soubor je to, jak se říká, 'kláda'. Je to v podstatě hodinové, velmi dramatické představení,“ poznamenala Zajícová.

Na přehlídce letos nebudou chybět mezinárodní interpretační dílny. Ve středu 15. června se na lektorském koncertě v Turnově představí Mičijo Keiková a Jaroslav Šaroun, o den později Jana Turková. V sobotu 18. června se v městském divadle uskuteční i závěrečný koncert jejich frekventantů.

První ročník Dvořákova festivalu se konal v roce 1951. V některých pozdějších letech se z finančních důvodů nebo pro organizační potíže neuskutečnil, tradice ale nebyla nikdy přerušena. Plný program letošního ročníku je možné najít na stránkách festivalu.

  • Dvořákův festival 2011 zdroj: České doteky hudby http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2607/260620.jpg
  • Dvořákův festival 2011 zdroj: České doteky hudby http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2607/260621.jpg