Tajemný hrad na Kunětické hoře

Pardubice - Po hře Čachtická paní a hudební baladě Cikáni jdou do nebe se Východočeské divadlo v Pardubicích vrací na hrad Kunětická hora s další premiérovou inscenací, tentokráte na motivy knihy Julese Vernea. Dobrodružnou parodii Tajemný hrad v Karpatech představí divadlo divákům v premiéře 4. a 5. června vždy od 20:30.

„Milovníci Verna najdou v naší inscenaci pouze základní dějovou linku,“ upozornil dramaturg Tomáš Syrovátka. Hrabě Telek se vydá hledat po celé Evropě slavnou zpěvačku, kterou miluje. Najde ji až na zaostalém východě, v Drákulově kraji na tajemném hradě. Víc z příběhu Julese Vernea divadlo nepřebírá, další zápletka bude jiná. „Určitě se nevyhneme srovnávání s filmem z roku 1981. Co je potřeba zdůraznit, nekopírujeme film. Divadelní a filmová řeč je jiná,“ dodal Syrovátka.

V knize i filmové parodii se odehrávají dvě třetiny děje na hradě, s čímž si literatura i film poradí. Divadlo ale tolik možností nemá, proto se příběh odehrává spíš v podhradí a ve vesnici. „Je to volně napsaná hra na motivy Julese Vernea. Nás hodně zajímalo určité napětí mezi komediálním žánrem a hororem,“ podotknul dramaturg.

Tajemný hrad v Karpatech bude posledním představením režiséra Jiřího Seydlera, který téměř pod 20 letech ve Východočeském divadle odchází na jiné místo. Ke spolupráci přizval Tomáše Volkmera, který měl na starosti animaci a loutky.  

Ve hře poprvé dostal příležitost hrát hlavní roli nejmladší člen mužské části souboru Miloslav Tichý, který se představí jako hrabě Telek. Světem protřelého sluhu ztvární Jiří Kalužný. Krásnou pěvkyni Stillu a její karpatskou dvojnici Stázu hraje Martina Sikorová, tajemného barona Görtze Josef Vrána a šíleného vynálezce Orfanika hostující Ladislav Odrazil.