Byl Pablo Neruda zavražděn? Napoví vyšetřování

Santiago de Chile - Chilská justice souhlasila se zahájením vyšetřování okolností smrti básníka a diplomata Pabla Nerudy. Chilská komunistická strana vyjádřila před pár dny podezření, že Neruda, nositel Nobelovy ceny za literaturu, nezemřel v roce 1973 na následky rakoviny, jak se oficiálně uvádí, ale byl zavražděn během vojenského převratu. Podobně se již prověřuje úmrtí tehdejšího prezidenta Salvadora Allendeho, o kterém se oficiálně píše, že spáchal sebevraždu.

Tvrzení, že Pablo Neruda byl v roce 1973 zavražděn na příkaz představitelů tehdejší diktatury Augusta Pinocheta, sice vzápětí odmítla oficiální básníkova nadace, ale chilský tisk se jím dále obšírně zabýval. V minulých dnech chilská komunistická strana požádala justici, aby v tomto ohledu zahájila nové vyšetřování.

Neruda podle oficiální verze zemřel ve věku 69 let 23. září 1973 v Santiagu de Chile na rakovinu prostaty. Podle jeho tajemníka byl ale Neruda přesvědčen, že ho chce vojenský režim zlikvidovat, což měla dokazovat tajemná injekce, kterou dostal uprostřed noci.

Pablo Neruda je považován za jednoho z nejvýznamnějších španělsky píšících básníků. Jeho nejslavnější dílo, rozsáhlá veršovaná epopej o národech a dějinách Latinské Ameriky s názvem Veliký zpěv, vyšlo v roce 1950, o 21 let později získal Nobelovu cenu. Kromě psaní působil i jako konzul ve Španělsku, Argentině, Mexiku i ve Francii.

Také tehdejší mexický velvyslanec, který Nerudu navštívil den před jeho smrtí, vyvracel tvrzení lékařů o spisovatelově zhoršeném psychickém stavu a tvrdil, že naopak byl plný aktivity, živě se zajímal o okolní dění a chystal se k emigraci do Mexika.

Otazníky nad smrtí Salvadora Allendeho

Okolnosti smrti se po 40 letech vyšetřují už v případě někdejšího prezidenta Salvadora Allendeho, který stál v čele země do roku 1970. Koncem května byly exhumovány jeho ostatky. Se souhlasem jeho rodiny to nařídil soud právě s cílem zjistit pravdu o jeho smrti. Ostatky byly odvezeny do laboratoře soudní lékařské služby v Santiagu, kde je zkoumají chilští i zahraniční experti.

Nedlouho po exhumaci odvysílala chilská státní televize TVN zprávu, že Allende zřejmě nespáchal sebevraždu, jak se uvádělo. Exprezidenta během vojenského převratu vedeného Augustem Pinochetem 11. září 1973 zabila kulka. Avšak zbraň ani projektily nikdy nebyly nalezeny. Podle armády, která převzala moc, Allende spáchal sebevraždu střelou pod bradu z automatické pušky AK-47, kterou mu prý daroval tehdejší kubánský diktátor Fidel Castro.

Tvrzení, že tomu tak ale nebylo, opírala televize o kopii 300stránkového vojenského spisu o Allendeově smrti, který analyzovali dva experti na patologii. Ti na základě toho dospěli k názoru, že šlo o vraždu. Spis se našel v budově vojenské justice, kterou zbořilo loňské zemětřesení.

Salvador Allende
Zdroj: ČT24/Wikipedia