Dva počiny ČT se uchází o přízeň Zlaté nymfy

Monte Carlo – Seriál České televize Vyprávěj a televizní film Filipa Renče Zrozen bez porodu se budou v Monte Carlu ucházet o sošku Zlaté nymfy, tedy ocenění pro vítěze tradičního televizního festivalu. Ten začíná dnes a do hlavní soutěže v kategorii „nejlepší dramatický seriál“ za rok 2010 bylo Vyprávěj nominováno spolu s Dr. Housem, Chirurgy, Tudorovci nebo Dexterem. Retro seriál zachycuje příběh české rodiny na pozadí historických událostí začínajících v šedesátých letech 20. století.

Monacký festival se řadí k prestižním soutěžím od roku 1961. V roce 2001 na přehlídce uspěla herečka Tatiana Vilhelmová, když za výkon ve filmu Společnice dostala zvláštní uznání. V roce 1998 získal Stříbrnou nymfu za nejlepší režii český film režiséra Hynka Bočana a spisovatele a scenáristy Jiřího Stránského Bumerang.

Letos mají šanci na ocenění za Vyprávěj producenti Filip Bobiňski a Petr Šizling. Nina Divíšková a Svatopluk Skopal byli nominováni v hereckých kategoriích. Film Zrozen bez porodu byl nominovaný celkem ve čtyřech kategoriích: nejlepší film, nejlepší režie (Filip Renč), nejlepší herec (Juraj Kukura) a nejlepší herečka (Simona Stašová).

Zda si čeští tvůrci z přehlídky odvezou některou z nymf, bude jasné v pátek 10. června, na kdy organizátoři vyhlašování výsledků připravili.

Retro seriál České televize Vyprávěj – jedna rodina v průběhu čtyřiceti let – nabízí životní příběhy obyčejných lidí v různých fázích minulého režimu i období po jeho pádu. Seriál už doma posbíral úspěchy v anketě TýTý, když se letos kromě triumfu ve své kategorii stal i absolutním vítězem. ČT už odvysílala první a druhou řadu, na podzim se mohou diváci těšit na třetí pokračování.

V Monte Carlu se představí také snímek Filipa Renče Zrozen bez porodu. V kriminálním příběhu ze současnosti hrají v hlavních rolích Simona Stašová a Juraj Kukura. Podle skutečných událostí ho napsal novinář a publicista Josef Klíma jako první snímek z triptychu Vetřelci a lovci, který vznikl na motivy skutečných případů. Druhý díl  Krutá nevěra a třetí Užij si se psem už Filip Renč dotočil.