Filmové premiéry

Hned dva dokumenty, jeden označovaný z hlediska žánru jako dokudama, nabízejí filmové premiéry tohoto týdne. Detailní rekonstrukci brutální masové vraždy podle skutečné události představí snímek Devínsky masaker. Poválečným osudům tří lidí, kteří byli za druhé světové války totálně nasazení, se věnuje snímek České televize Po dlouhé noci den. Hledá odpověď na otázku, jak ono nucené nasazení ovlivnilo jejich životy v poválečných letech. V tandemu přichází i zástupci sci-fi. Kromě okatého mimozemšťana, který se objeví ve filmu nesoucím jeho jméno, tedy Paul, spatří světlo (nebo tmu) českého kinosálu i apokalyptický thriller Skyline. Komedii tentokrát reprezentuje Pařba v Bangkoku, pokračování úspěšného filmu, které navazuje na předchozí Pařbu v Las Vegas.

Devínsky masaker - V našich zemích ojedinělý film žánru dokudrama nabízí detailní rekonstrukci tragické události, kdy Lubomír Harman vyvraždil obyvatele sousedního bytu na bratislavském sídlišti Devínská Nová Ves. Film podle skutečné události představuje masovou brutální vraždu, která loni v létě otřásla celou slovenskou i českou společností a stala se nejmedializovanější událostí za poslední roky a dodnes vyvolává řadu otázek. Film představuje klíčové okamžiky jako rekonstruované hrané scény a to jak z pohledu vraha, tak obětí, zároveň však pracuje s autentickými záběry, skutečnými výpověďmi svědků, přímých účastníků a pozůstalých.

Filmové premiéry (zdroj: ČT24)

Skyline - Los Angeles se probouzí do nového dne. Svítání však přichází o dvě hodiny dříve. Nepochází ze Slunce, ale ze zvláštních zdrojů vznášejících se nad městem… Jarrod a Elaine přijeli na víkend k přátelům Terrymu a Candice. Z okna s hrůzou sledují strašlivý výjev. Lidé se vznášejí k obloze a jsou vtahováni do vesmírných lodí, které zakrývají oblohu Los Angeles. Kamarádi se zoufale snaží utéct a zachránit. Zdá se, že vesmírní narušitelé nemají slabé místo. Lidská populace je vysávána z povrchu Země. Život, jak ho známe, nenávratně končí…

Ve filmu Pařba v Bangkoku jedou Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms), Alan (Zach Galifianakis) a Doug (Justin Bartha) do exotického Thajska na Stuovu svatbu. Po nezapomenutelné rozlučce v Las Vegas nenechá Stu nic náhodě a naplánuje zcela bezpečnou, poklidnou pozdní snídani. Jenže ne všechno se vždy děje tak, jak se naplánuje. Co se stane ve Vegas, sice může zůstat ve Vegas, ale co se stane v Bangkoku, si nedokážete ani představit.

Paul - Graeme (Simon Pegg) a Clive (Nick Frost) přijeli do Ameriky na dovolenou, během níž chtěli procestovat všechna místa proslulá údajným výskytem UFO. Cesta probíhala podle plánu, dokud nenarazili na titulního hrdinu. Byť jako všichni správní ufologové v existenci mimozemšťanů bezmezně věřili, Paul je poněkud zaskočil. Přestože vypadá jako typický „emzák“, chová se jako zastydlý puberťák, tedy úplně stejně jako Graeme a Clive, jen s kapkou americké suverénnosti navíc. Po počátečním oťukávání zjistí, že si navzájem docela rozumějí, takže Graeme a Clive Paulovi nabídnou, že ho odvezou na místo „kdesi mezi lesy“, kam si pro něj přiletí jeho soukmenovci. Kamarádskou idylu bohužel vážně narušují dvě externí hrozby.

Po dlouhé noci den - Přišli z Polska, Ruska, Ukrajiny, Česka, Francie, Holandska a Belgie – nuceně nasazení pracovníci, kteří se během II. světové války starali o zásobování fronty a udržení života v Německu. Pracovali v muničních továrnách, vyráběli potřeby pro domácnost nebo byli nasazeni v zemědělství. Během této doby muselo tuto službu Třetí říši poskytnout téměř 13 milionů nuceně nasazených. Byli přitaženi většinou z oblastí podrobených německou armádou nebo z německých protektorátů. Mnohým z nich změnily válečné události cestu jejich života navždy. Poprvé se nějaký dokumentární film věnuje detailně životu nuceně nasazených po válce. Hledá odpověď na otázku, jak byl natrvalo formován a ovlivněn život jedince. Jako tomu bylo u Ukrajinky Inny Klimenkové, Polky Barbary Müller a Češky Libuše Audrlické. Tři osudy, které nemohou být odlišnější a přece mají jedno společné - nucené práce v nacistickém Německu.