Mental Power pod „brněním“

Praha - Integrace lidí s mentálním a kombinovaným postižením prostřednictvím umění je cílem projektu Mental Power Prague Film Festival. Od 2. do 4. června se v pražském Divadle Palace na Václavském náměstí uskuteční popáté a na plátno přivede především mentálně postižené amatérské herce. Přehlídka není o postižených lidech, ale o tom, že natáčejí filmy a hrají v nich, upozorňuje z organizátorů Patrika Henela není přehlídka o postižen

První dva večery vyplní koncerty skupin Tam-Tam Batucada a The Tap Tap, závěrečný večer spojený s vyhlášením cen, který bude moderovat Jaroslav Dušek, entrée po červeném koberci. Podle herce, jenž dlouhodobě spolupracuje s neslyšícími i mentálně postiženými, je třeba takzvaně postižené lidi integrovat. „Přijdete pak na to, že ti skutečně postižení jsme vlastně my, když zjistíte, jaké mají lidské kvality, jak jsou nezatíženi balastem,“ domnívá se Dušek.

V soutěži bude letos uvedeno devatenáct titulů, o pět více než loni. „Budou mezi nimi i snímky ze Slovinska, Slovenska, Švýcarska, Itálie a Polska,“ doplnil prezident festivalu David Sychra. Když prý spolu před pěti lety připravovali v kině Aero první ročník, měli pouze jediný snímek. Od té doby se nabídka přehlídky stále rozšiřuje. „Vloni jsme byli pozváni na Filipíny, letos jsme část naší kolekce uvedli v Turecku, na červen připravujeme festivalové ozvěny v Ostravě,“ podotkl.

Rozhovor s Davidem Sychrou (zdroj: ČT24)

„Nesnažíme se stavět lidi do pocitu chceme soucit, ale: jsme tady a něco umíme,“ říká Sychra o festivalu. Přitom jde o vůbec jediný festival na světě, který se tomuto tématu přímo věnuje. Podmínkou účasti je, aby snímek měl stopáž do třiceti minut a hráli v něm výhradně lidé s mentálním nebo kombinovaným postižením. Jeho vznik může často plnit i terapeutickou funkci; často vznikají v chráněných dílnách a od běžných filmů se skoro neliší. Mají příběh, jsou výtvarně zajímavé, herci v nich dokážou postavu prožít. Jiné jsou zase poetické.

"Je to nová forma integrace…

… Lidé s mentálním a kombinovaným postižením nemají v umění žádné zábrany. Jsou to lidé s brněním, a to je duševnost, mentalita, takže jsou třeba na úrovni pěti let, ale co se týká emocí nebo sociálního života, tak jsou dospělí. Je krásné vidět, že ve filmech není jen postižení, ale plný emoční život, sexualita, agresitivata. To všechno se Mental Power Prague festival nebojí ukazovat." /prezident festivalu David Sychra/

Ceny se udělují jako na klasických přehlídkách, navíc je vyhlášena cena za mluvené slovo, neboť pro lidi s handicapem je často obtížné mluvit. Cenu Mental Power „za odvahu“ dostává každý film.

Festival Mental Power
Zdroj: ČT24/Hendaver o. s.
Vydáno pod