České dokumenTy, o kterých se mluví

Praha – Více než dvacet dokumentárních filmů, první veřejnou ukázku z připravovaného snímku Hledání Jana Wericha režiséra Víta Olmera či diskusní panel českých dokumentaristů (který v přímém přenosu zprostředkuje web ČT24) nabídne festival Český dokumenT. Přehlídka snímků, na jejichž vzniku se podílela ČT, se koná od 8. do 10. června v pražských kinech MAT a Atlas. Diváci se mohou těšit na dokumenty, o kterých se mluví, jak zní i podtitul letošního, třetího ročníku.

Dopolední program je určen zejména školám. V karlínském kině Atlas se budou 8. a 9. června promítat filmy Živý mrtvý Alois Jirásek (režie I. Stehlík), Středoevropan Eduard Goldstücker (r. J. Matějková), Zabíjení po česku (r. D. Vondráček), Akta Vladimír Krajina (r. P. Kačírek) a Nickyho rodina (r. M. Mináč).

„Vzhledem k tomu, že dopolední program je určen především středním školám, vybírali jsme témata, která navazují na školní osnovy,“ doplnil Vlastimil Ježek, manažel komunikace programového okruhu ČT. "Například hned první dnešní dokument Živý mrtvý Alois Jirásek je pokus dokázat, že i o postavě, která je skoro až odpudivá tou velikostí, se dá natočit dokument, který ji představí v úplně jiném světle. Možná některé, kteří dokument uvidí, to přiměje, aby si od Jiráska něco přečetli nejen proto, že je to školní povinnost.

Odpolední projekce jsou složeny ze snímků Můj pradědeček Čingischán (r. P. Frýdlová a N. Djapič),  Motýli v břiše (r. K. Zalabáková), Banderovci (r. A. Koudela), Africa obscura (r. J. Svatoš), Andrej Krob na tahu (r. M. Janek), Divadlo Svoboda (r. J. Hejna) a Pozemšťané, koho budete volit? (r. L. Jablonská), který před dvěma dny obdržel Cenu Pavla Kouteckého za rok 2010.

Vítěznému snímku je věnován čtvrteční večer festivalu. „Dokumenty promítneme dva. Dokument Lindy Jablonské a také dokument Česká Granada Jana Papouška, zajímavý už tím, že jeho autor nevystudoval nic souvisejícího s režií dokumentárního filmu,“ upozornil Ježek. Dokument těžící z Papouškova čtyřměsíčního pobytu v prostředí české drogové komunity v Granadě sice Kouteckého cenu nevyhrál, byl ale vybrán mezi sedm finalistů.

Pro ty, kteří chodí do kina raději večer, jsou připraveny snímky Běž domů, Ivane (r. M. Petrov), Šamani odcházejí (r. P. Bezouška) nebo Jindřich Štyrský – Mým očím stále nutno házeti potravu (r. A. Kisil). Součástí večerních programů jsou také divácky úspěšné snímky Vše pro dobro světa a Nošovic (r. V. Klusák) a Nesvatbov (r. E. Hníková), který se představil i na letošním Berlinale.

Ve středu 8. 6. představí režisér Vít Olmer připravovaný film Hledání Jana Wericha. V dokumentu se Olmer mimo jiné vrací k rozhovoru s Janem Werichem z roku 1979, který byl pravděpodobně posledním interview, které Werich poskytl. A prostřednictvím konfrontace s osobností Jana Wericha se snaží zjistit, jak na tom – jako společnost – jsme dnes.

V samostatném bloku připomene ČT 8. června dvacáté výročí založení produkční společnosti Film & Sociologie dvěma dokumenty Pavla Kouteckého O sportovci a Zánik Československa v parlamentu a snímkem Petra Kotka Blaničtí.

"Dokumentární film…

… to je subjektivní pohled na skutečnost, není to snůška objektivních informací, jak se lidé domnívají. Největší hodnota dokumentárního filmu je, že přináší názory, esejistický pohled na téma." /dokumentaristka Olga Sommerová/

Zajímavý je i program mimo promítání. Na téma „Dokument v ČT i mimo ni“ budou 8. 6. diskutovat režisérky Olga Sommerová a Erika Hníková, režiséři Filip Remunda a Pavel Křemen, producent Jiří Konečný, ředitelka Vývoje programu a nových formátů ČT Andrea Majstorovičová, šéfdramaturg Vývoje Čestmír Franěk a Lenka Poláková z Televizního studia Ostrava. Web ČT24 tuto diskusi přenáší on-line. Tečkou za festivalem bude pak 10. 6. přednáška Současné trendy v evropském dokumentárním filmu dlouholeté ředitelky European Documentary Network Leena Pasanen.

Český DokumenT připravila Česká televize ve spolupráci s Institutem dokumentárního filmu a společností Film & Sociologie. Festival se koná 8. a 9. června v kině Atlas, 10. června v kině MAT; podrobný program najdete na stránkách přehlídky. Vstupné: 29 Kč (dopoledne) a 49 Kč (odpoledne a večer), permanentka 150 Kč. Na přednášku Leeny Pasanen je vstup volný.

  • Živý mrtvý Alois Jirásek zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2620/261920.jpg
  • Pozemšťané, koho budete volit? zdroj: Institut dokumentárního filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1965/196484.jpg
  • Miroslav Horníček a Jan Werich ve hře Balada z hadrů zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2057/205610.jpg