Verdiho Nabucco pod širým nebem

Třebíč – Na monumentálním představení opery Nabucco pod širým nebem si včera pochutnala Třebíč. Do Podzámecké nivy se na originální nastudování Verdiho opery přišlo podívat asi dva tisíce lidí. Pro diváky byl připraven nevšední zážitek v podobě obrovského pódia, špičkového zvuku a světla, velkoplošné projekce a pyrotechnických efektů. „S takovým velkým obsazením a s takovou výpravou, myslím, v ČR teď nic podobného nenalezneme,“ potvrdila představitelka hlavní role Andrea Kalivodová.

Nabucco Guiseppe Verdiho je velký židovský příběh o boji za svobodu. Tentokrát se představil s hvězdným obsazením a se sto padesáti učinkujícími. Představení se navíc konalo v třebíčském podzámčí, na dohled židovské čtvrti – památky UNESCO. „Je to velice zvláštní, takové originální, protože člověk je zvyklý zpívat po velkých operních domech,“ komentuje netradiční místo pro operu představitel hlavní role Richard Haan.

Kalivodovou a Hanna doprovodil spolu s dalšími sólisty sedmdesátičlenný operní sbor a šedesátičlenný symfonický orchestr po vedením dirigenta Norberta Baxy. Stavba scény a hlediště začala v úterý ráno a dokončena byla během střdečního dopoledne.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Projekt open-air opery Nabucco vznikl před třemi lety. Premiéru měl na Bratislavském hradu. V Česku se uskutečnil poprvé v roce 2009 v Plzni, Třebíč je druhým dějištěm. Podle režiséra představení Michaela Taranta jde o projekt s evropskými parametry. Nyní se jedná o tom, že by v příštím roce mohli vidět podobně velké zpracování opery také diváci v Ostravě nebo Bratislavě.

Člen organizátorského týmu a třebíčský radní Martin Svoboda uvedl, že divácký zájem organizátorský tým povzbudil k úvahám o další podobné monumentální akci. „Už na podzim zahájíme s partnery jednání o dalším operním představení. Pokud budou všechny okolnosti příznivé, budeme už na příští rok usilovat o uvedení další Verdiho opery Aida, opět v mezinárodním obsazení,“ prozradil.

  • Verdiho opera Nabucco v Podzámecké nivě v Třebíči autor: Luboš Pavlíček, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2606/260506.jpg
  • Nabucco autor: Luboš Pavlíček, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2606/260503.jpg