Šanson to je Edith Piaf to je šanson

Praha - Nejslavnější písně fenomenální šansoniérky Edith Piaf s českými podtitulky Jiřího Dědečka i dosud nezveřejněné, unikátní materiály nabízí nejnovější francouzský sestřih, který uvede Dvojka v premiéře ve čtvrtek 9. června od 23:10 pod názvem Koncert. Jméno drobné, ale charismatické Edith Piaf reprezentuje francouzský šanson. Edith Piaf znamená klasiku šansonu. Její zpěv se podivuhodně prolíná s jejími neobyčejně dramatickými životními osudy. Při poslechu jejího zpěvu z archivního, byť technicky nedokonalého materiálu, je poznat, co znamená síla jména Edith Piaf. Česká televize připravuje premiéru i jejího velkého francouzského dokumentárního portrétu.

Na první poslech banální texty dokázala svým projevem povýšit na vysoké umění. V roce 1935 ji objevil na ulici majitel baru Louis Leplée. Ten ji uvedl na scénu pod jménem Môme Piaf. Poté žila a spolupracovala s textařem R. Assoem. První triumf slavila v roce 1937 na scéně A.B.C.

Po druhé světové válce se stala nejpopulárnější francouzskou zpěvačkou doma i v zahraničí (vč. USA). Po roce 1949 ale začínaly narůstat její problémy s alkoholem a drogami. V roce 1962 se provdala za zpěváka Théa Sarapa. Kromě něho pomohla na scénu i dalším interpretům (Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Yves Montand, Georges Moustaki).

Edith Piaf zemřela v říjnu 1963. K nejslavnějším písním patří např. Non, je ne regrette rien (Ničeho nelituji), L'Accordéoniste (Harmonikář), Milord, Les Trois Cloches (Tři zvonky), La Vie En Rose (Růžový život), L'hymne s l'amour (Óda na lásku), Padam, Padam, Padam… a mnohé další.

Edith Piaf (na začátku své kariéry):

„Budu zpívat tak hlasitě, že mě uslyší celá Paříž; až na vrcholku Eiffelovy věže budou lidé otvírat okna a poslouchat.“

Fotografie z francouzského střihového dokumentu Edith Piaf - Le concert ideál
Zdroj: ČT24/ČT