Muzejní noci zakončí pražské ponocování

Praha - Letošní muzejní ponocování uzavře ze soboty 11. na neděli 12. června Pražská muzejní noc. Osmý ročník akce láká návštěvníky na 34 muzeí, galerií a dalších kulturních stánků, většinou přístupných zdarma. Uzavřena zůstane budova Národního muzea, kde se v roce 2004 konala první muzejní akce. „Národní muzeum připravuje její rekonstrukci,“ vysvětlil ředitel instituce Michal Lukeš. Budova bude 7. července 2011 uzavřena na pět let.

Vedle Pražského hradu, Národní galerie či Vyšehradu letos mohou Pražané zavítat i do Národního technického muzea, letohrádku Hvězda nebo sídla České filharmonie v Rudolfinu. Organizátoři kromě výstav připravili i množství doprovodných akcí, například komentované prohlídky, koncerty, divadelní představení, přednášky nebo módní přehlídky.

Armádní muzeum pod památníkem na Vítkově třeba chystá dětskou střelnici, Vojenské letecké muzeum ve Kbelích zase umožní zvědavcům nahlédnout do kokpitu vojenských letounů. V Pedagogickém muzeu J. A. Komenského si zase budou moci děti i pamětníci vyrobit bonbony fialky. Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy na Albertově pak na své budově promítne 3D filmy o geografii.

Do akce se tradičně zapojuje i dopravní podnik. „Pro účely Pražské muzejní noci vyhradí devět účelových autobusových linek, které v čase od 18:30 do 01:15 odvezou návštěvníky z náměstí Jana Palacha k vybraným kulturním objektům,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Ilona Vysoudilová. Jízda muzejními autobusy bude zdarma, jinde se ale platí běžné jízdné.

Brány muzejí, galerií a dalších institucí zapojených do Pražské muzejní noci se otevřou v 19:00. Výjimkou je Židovské muzeum v Praze, které z náboženských důvodů otevírá ve 22:30. Oficiální konec je jednu hodinu po půlnoci.

Letošní osmý ročník muzejní noci se nese ve znamení moderních komunikačních technologií. Informace o noci najdou lidé nejen v tištěné brožuře a na webu, ale mohou si je nechat poslat i do mobilních telefonů. Organizátoři také poskytují informace na facebookových stránkách či je možné využít službu Foursquare a Gowally, jejichž prostřednictvím si budou uživatelé vyměňovat tipy, co navštívit a kde už stojí davy lidí.

Pražskou muzejní nocí vyvrcholí festival muzejních nocí, který začal 20. května. Veřejnosti se po celé republice otevřelo 250 kulturních institucí, podle pořadatelů tak festival nemá svým rozsahem v Evropě obdoby.