Smetanova Litomyšl zahajuje

Litomyšl - Začíná 53. ročník mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl, který letos nese podtitul Mundus vocali čili vokální svět. Do 4. července nabídne 30 pořadů z hudby i výtvarného umění. Festival večer zahájí slavnostní koncert na druhém zámeckém nádvoří. Zazní Smetanova kantáta Česká píseň a oblíbená Beethovenova Devátá symfonie s Ódou na radost.

„Letos je program poněkud ambicióznější, je tam více soudobé hudby, ale celková nabídka je tradičně pestrá. Například oblíbený koncert na přání je vyprodaný vždy již dlouho dopředu. Letos je složený z oblíbených rockových písní skupiny Queen (mj. Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, The Show Must Go On), ale též skupin Deep Purple, U2 a Rolling Stones v úpravě pro symfonický orchestr. Ale upozorňuji, že nepředpokládáme, že by se dramaturgie odkláněla od své náročnosti k něčemu populárnějšímu, abychom přitáhli více návštěvníků. Ona už takhle Litomyšl praská ve švech, takže to naštěstí není zapotřebí,“ informoval v rozhovoru pro Studio 6 ČT24 dramaturg Smetanovy Litomyšle Vojtěch Stříteský.

„V rámci festivalu nacházíme stále více netradičních míst, kde pořádáme koncerty, i když stěžejní část se stále odehrává na druhém nádvoří zámku. Rozhodně nechceme být žádnou konzervou. Letos jsou v programu tři desítky pořadů, z nichž bych upozornil na Šostakovičovu 13. symfonii Babí Jar, kterou uvádíme ve středu 29. června, pořad připomene 70. výročí nacistického masakru Židů v rokli Babí Jar nedaleko Kyjeva a zazní básně Jevgenije Jevtušenka. Další lahůdkou jistě bude víkendový projekt Písně a tance lásky – Orff a Stravinskij,“ doplnil dramaturg.

Na závěr přehlídky pořadatelé nasadili jednu z nejlepších koloraturních sopranistek světa Sumi Jo s doprovodem Pražské komorní filharmonie.

Lístky zatím nejsou všechny vyprodány, a proto pořadatelé nabízejí padesátiprocentní slevu na všechny zbývající. K dostání jsou vstupenky například na málo uváděnou symfonii Babí Jar Dmitrije Šostakoviče, Donizettiho operu Nápoj lásky, Dvořákovu Stabat Mater, balet Svěcení jara, ale i koncert České filharmonie.