Devět bran je věnováno Lustigovi a Francii

Praha - Česko-německo-židovský festival Devět bran se letos zaměří na francouzskou židovskou kulturu a uctí památku bývalého prezidenta přehlídky, spisovatele Arnošta Lustiga. V pořadí už 12. ročník festivalu nabídne od 13. června návštěvníkům dva týdny plné hudebních vystoupení klezmerových kapel, divadelních představení, seminářů a filmových projekcí. I tentokrát bude vstupné na všechny akce zcela zdarma.

Přehlídka byla slavnostně zahájena ve Stavovském divadle předáním festivalové Grand Prix - Křišťálové menory. Ceny se udílely ve třech kategoriích: za hraný film, za dokument a za přínos židovské kultuře. Poslední jmenované ocenění předali organizátoři dlouholetému spolupracovníkovi a prezidentovi festivalu Arnoštu Lustigovi, který zemřel letos v únoru. „Věnujeme mu celý festival, o němž mluvil jako o mostu mezi minulostí a současností,“ dodal ředitel přehlídka Pavel Chalupa.

Cenu za dokument, která od letošního ročníku ponese Lustigovo jméno, si odnesli Oliver Morgenstern Malina a Oldřich Stránský za dokument o současném neonacismu Zatemněná demokracie. Cenu za hraný film dostal francouzský režisér rumunského původu Radu Mihaileanu. Režisér si cenu kvůli pracovnímu vytížení nevyzvedl, za Lustiga ji převzali jeho příbuzní. „Arnošt nám moc chybí, je to bez něho těžké,“ uvedla Lustigova sestra Hana Hnátová.

Lustigův přínos bude v příštích ročnících festivalu připomínat cena Grand Prix, která změní název na Cena Arnošta Lustiga. „Chybět nebude ani výstava fotografií nebo vzpomínkový večer na tohoto literáta“ dodal Chalupa.

Devět francouzských bran

Tématem festivalu je francouzská židovská kultura, kterou budou v Praze reprezentovat tamní hudebníci a kinematografie. „Francouzská židovská kultura naplňuje dramaturgii festivalu také proto, že ve Francii žije současná největší židovská komunita v Evropě,“ upozornil Chalupa.

První týden festivalu bude věnován divadlu. Představení se budou konat na prknech Divadla pod Palmovkou. Účast potvrdily například soubory z USA nebo Izraele. „Hlavní slovo budou mít čeští divadelníci,“ dodal ředitel festivalu. "Divákům zahrají například adaptaci terezínského kabaretu s písněmi, tancem i dramatickými scénami nebo hru Mefisto s Jiřím Langmajerem v hlavní roli.

Promítat se bude francouzský snímek Ester z roku 1985, který byl oceněn i na festivalu v Cannes, a také film Stažení (2008) s Juliette Binocheovou v hlavní roli. Českou kinematografii pak 21. června v kině MAT zastoupí dokument novináře Stanislava Motla Ozvěny lidické noci o nacisty vypálené středočeské vesnici.

„Druhá část festivalu bude patřit především hudební produkci klezmerových kapel hrajících židovské lidové písně. Často ale v netradičním, moderním pojetí,“ poznamenal Chalupa. Koncerty se budou konat v prostorách Valdštejnské zahrady, kde se 26. června uskuteční i závěrečné vystoupení celého festivalu, kterého se zhostí Jihočeská filharmonie.

  • Oliver Morgenstern Malina (vlevo) a producent Oldřich Stránský autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2636/263523.jpg
  • Devět bran 2011 zdroj: Devět bran http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2634/263340.jpg
Vydáno pod