Tanec Praha přenese na temperamentní Sicílii

Praha – Návštěvníky festivalu Tanec Praha čeká dnes na Nové scéně Národního divadla taneční výlet do světa sicilských zvyků tradic i horkého temperamentu. Chybět nebude ani zvuk tradičního nástroje „marranzano“, jenž je spojován s mafií, a to v podání italského souboru Compagnia Zappalà Danza s choreografií souboru Instrument 1, kterému dominuje sedm mužských tanečníků. Festival probíhá od 6. do 29. června v Praze a dalších devíti městech ČR. Největším lákadlem je představení Sutra, které vytvořil v produkci londýnského divadla Sadler's Wells vlámský choreograf a tanečník Sidi Larbi Cherkaoui se sedmnácti mladými buddhistickými mnichy z původního šaolinského kláštera z čínské provincie Henan.

O den později pokračuje festival ve stejný čas v divadle Ponec druhou Evropskou taneční laboratoří, na které se představí úspěšný domácí soubor DOT504 s choreografií Mah Hunt a francouzský choreograf Clément Layes se sólovým představením Allege. Mah Hunt získala letos na České taneční platformě Cenu diváka. Allege je nezvyklou performancí s příměsí humoru, při které tanečník (samotný Clément Layes) přemístí skleničku vody z temena své hlavy až na čelo, a to s velkou dávkou virtuozity. Představení vzniklo v produkci německého souboru Public in Private.

Asi největším lákadlem třiadvacátého ročníku Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla je představení Sutra se sedmnácti buddhistickými mnichy z původního šaolinského kláštera z čínské provincie Henan. „Sutra nadchne jak milovníky akrobacie a bojových umění, tak náročné publikum současného tance. Navíc bude Praha jedním z posledních míst v rámci světového turné tohoto úspěšného projektu,“ říká Yvona Kreuzmannová, stojící v čele Tance Praha o. s. Toto dílo doprovázené originální živou hudbou, které již při své londýnské premiéře sklidilo u veřejnosti i publika nesmírný obdiv, uvede Tanec Praha celkem třikrát – od 25. do 27. června v Hudebním divadle Karlín. Zároveň jde o jejich poslední světové turné.