METROpolitní léto zahájí skandál

Praha - Deset různých her, šest koncertů a hit loňského léta, muzikál Hello, Dolly! s Ivanou Chýlkovou v hlavní roli tvoří repertoár osmého ročníku METROpolitního léta hereckých osobností. Představení a akce se konají od 19. června do 11. září v Divadle Palace, Letní scéně Vyšehrad a nově i v Divadle Hybernia. „Osmý ročník našeho festivalu dokazuje, že na divadlo se dá chodit i v létě,“ prohlásil producent Michal Hrubý z pořádajícího Studia DVA.

Přehlídku zahájí 19. června v Divadle Palace světová premiéra hry Soukromý skandál. Do hlavní role komedie o zadluženém manažerovi, který se kvůli penězům pokusí svést svou stárnoucí nadřízenou, obsadil autor a režisér Patrik Hartl Kryštofa Hádka. „Baví mě na tom, že je to moderní věc napsaná mým kamarádem s příběhem, který se děje všude kolem. Takových dravých lidí, manažerů a politiků, kteří jdou pro dosažení vlastního úspěchu přes mrtvoly, je spousta,“ uvedl ke hře Hádek.

Od 1. července se diváci mohou v Divadle Hybernia těšit na dvě desítky repríz Hello, Dolly! v režii Ondřeje Sokola a s Ivanou Chýlkovou v roli dohazovačky Dolly Leviové. „Chtěli jsme přiblížit naši tvorbu i zahraničním návštěvníkům Prahy, proto bude tento muzikál uváděn i s anglickými titulky,“ podotkl Hrubý.

Pro Letní scénu Vyšehrad připravilo Studio DVA dva premiérové projekty. Její provoz zahájí 3. července Karel Roden spolu s Janou Krausovou a Marianem Rodenem světovou premiérou hry Prší držitelky Ceny Alfréda Radoka Evy Prchalové. Režie představení se ujal Adam Kraus. Jana Krausová se v létě na Vyšehradě objeví i ve hrách Zdravý nemocný, O lásce, Vše o ženách a Otevřené manželství.

V rámci festivalu se 6. července premiérově uskuteční inscenace textu Milana Lasici Na fašírky mi nesiahaj, která vznikla v bratislavském Štúdiu L+S a v níž se po boku autora představí Milan Kňažko.

Jako host se pod širým nebem objeví také Iva Janžurová se svým autorským představením Vrátíš se ke mně po kolenou, které uvádí pod hlavičkou Divadelní společnosti Ivy Janžurové a Stanislava Remundy již více než 20 let.

Kromě divadelních večerů bude na festivalu připraveno také šest koncertů, na nichž zazpívají slovenská šansoniérka Szidi Tobiasová, polsko-kubánská zpěvačka Yvonne Sanchezová, Dan Bárta s jazzovým Robert Balzar triem, Lenka Dusilová a Berenika Kohoutová.