Havel brání dům na Václaváku

Praha – Exprezident Václav Havel nesouhlasí s bouráním domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v centru Prahy. Napsal kvůli tomu ministrovi kultury Jiřímu Besserovi otevřený dopis. Oznámila to agentura ČTK, která má dopis k dispozici. Plán na bourání vyvolává vášně. Havel ho přijal s lítostí a obává se toho, jaká „obluda“ na místě demolice vyroste. Poté, co ministr kultury Jiří Besser odsouhlasil možnost zbourání domu, musí investor požádat úředníky o demoliční výměr. Zda jej dostane, není zatím jisté. K povolení se bude vyjadřovat i městská část Praha 1. Starostovi Oldřichu Lomeckému (TOP 09) vadí především navrhovaná podoba domu a bude požadovat její změnu.

O zbourání budovy na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí, který sousedí s hotelem Jalta, rozhodl Besser minulý týden. Dům je součástí jednoho z nejvýznamnějších prostranství Pražské památkové rezervace, památky světového kulturního dědictví UNESCO, takže rozhodnutí přineslo vlnu nesouhlasu.

„Demolovat se může teprve tehdy, když bude vydán demoliční výměr,“ zdůraznil Lomecký. Verdikt vynese stavební úřad Prahy 1, který je ale orgánem státní správy, a nepodléhá proto pravomoci starosty. „To znamená, že se může stát, že naše stanovisko bude k té demolici negativní, a přesto náš orgán výstavby vydá kladné rozhodnutí,“ dodal Lomecký.

Reportáž Kamily Štichové a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Z dopisu Václava Havla:

„Vážený pane ministře, dovolte mi, abych veřejně vyjádřil svůj smutek nad souhlasem, který jste dal ke zbourání domů na Václavském náměstí. Ještě větší než má lítost z bourání je můj strach z obludy, která bude na místě zbořených domů stát. Vím, že na tom nic nezměním, ale zároveň cítím povinnost se ozvat a sdělit Vám svůj názor.“

Váš Václav Havel

Zatímco dům má být zbourán, památkově chráněné Jalty se prý chystaná demolice sousedního domu v Opletalově ulici téměř nedotkne. Stavebními úpravami projde jen dvůr v zadní části stavby. Provoz hotelu z roku 1958 postaveného v socialisticko-realistickém stylu tak bude zachován.

Besser se rozhodl respektovat doporučení resortní rozkladové komise, která navrhla souhlasit s demolicí nárožního domu, dvorní části hotelu a torza bývalé Akciové tiskárny, jejíž fasáda zůstane zachována.

Nová budova má být postavena v příštích letech. Podle projektu, který byl zveřejněn v databázi projektů pro posuzování vlivu stavby na životní prostředí, má mít plánovaná novostavba ve tvaru písmene L tři podzemní a devět nadzemních podlaží.

Investorem je firma Václavské náměstí 19, a.s., demolici chystá spustit už letos v listopadu. V novostavbě by měla být dvě podzemní patra vyhrazena pro parkování, ve čtyřech podlažích mají být obchody, ve zbytku kanceláře. Případ se v úřadech táhne od podzimu 2009, kdy investor požádal magistrát o vydání závazného stanoviska k demolici objektů a k nové výstavbě na jejich místě.

Vydáno pod