Izet Alečković & Pedja Djaković - seznamte se

Praha - Galerie Dea Orh připravila výstavu obrazů dvou akademických malířů Izeta Alečkoviče a Pedji Djakoviče. Sarajevský malíř Izet Alečković ve své pražské premiéře zaplní galerii dramatickými velkoformátovými obrazy, které vyžadují hlubší zamyšlení. Uznávaný malíř Pedja Djaković představuje své nejnovější obrazy plné emocí, hudby, mytologie a životních prožitků. Tento jugoslávský rodák, který již více než 25 let žije a tvoří v Praze, na velkých plátnech pootevírá své nitro a odhaluje své největší životní lásky a inspirace. Kromě žen je hlavním inspiračním zdrojem pro vášnivého hudebníka jazz, pozoruhodné jsou i obrazy inspirované řeckou mytologií a pravoslavnou církví.

Izet Alečković

Člen Sdružení výtvarných umělců Bosny a Hercegoviny a předseda Sdružení výtvarných umělců kantonu Sarajevo Izet Alečković nesporně patří k významným osobnostem na výtvarné scéně. Vystavoval na mnoha samostatných a skupinových výstavách v Bosně a Hercegovině i v zahraničí. Se skupinou ZVON se účastnil řady akcí, instalací a performancí.

Jeho tvorba vychází z umělce uzavřeného do svého světa tajemství a neveselých prožitků lidské tragédie. A tak v prostředí, v němž díla vznikají, vyvolávají mnoho otázek a často i hlasy nepřijetí.

Možná právě proto, že je Alečković osamocený a izolovaný umělec, jeho plátna přinášejí jasné i agresivní výtvarné perzifláže, a možná i rouhání se smrti a lidskému neštěstí nám zároveň vsugeruje vyhlídky na lepší život a k vyšším hodnotám naší existence.

Pedja Djaković

Ve své tvorbě jde Pedja Djaković svou vlastní cestou a vytvořil si osobitý styl. Podstata jeho tvorby osciluje mezi neokubismem a poetickým expresionismem. Od originálních figurálních motivů, vyobrazení historických scén a hudební atmosféry přechází k symbolice tvarů a bezprostředního pozorování reality. Obrazy odráží emocionální napětí a nezapřou autorův vitální naturel.

Pedja Djaković ve svých obrazech připomíná, že je třeba vážit si obětí předků, znát historii, vzdělávat se a milovat život.

Výstava bude k vidění od 17. června do 5. července 2011 v Galerii Dea Orh, Kozí 3, Praha 1.

Galerie Dea Orh

DEA ORH je jednou z předních soukromých galerií v České republice. Nabízí pevné zázemí pro podporu nových i uznávaných místních a světových umělců. Mezi výstavy, které tato galerie hostila, patří například výstava fotografií Pattie Boyd, výstava děl Dimitrije Popoviče, výstava naivních obrazů černohorského malíře Voja Staniče, kterou zahájil slavný režisér Emir Kusturica, pražskou premiéru má úspěšně za sebou i mladý německý malíř Lars Teichmann, který svá díla vystavoval společně s přehlídkou obrazů tří mladých a inovativních českých malířů: Zdeňka Trse, Evžena Šimery a Pavla Vašíčka.

Galerie je rovněž mezinárodním zástupcem umělců Jakuba Špaňhela, Štefana Tótha a Juraje Kollára. V loňském roce se Dea Orh zúčastnila veletrhu umění v Dubaji, Amsterdamu, Londýně a Štrasburku. Letos představila svá umělecká díla na veletrhu v Boloni a v Amsterdamu.