V Telči bodovaly Cigarety a pesničky i ČT

Telč (Jihlavsko) - Slovenský film Cigarety a pesničky získal na sedmém ročníku evropského filmového festivalu filmů o umění Arts&film Telč 2011 cenu Grand Prix Vojtěcha Jasného, a tím i absolutní vítězství. Cenu ředitele České centrály cestovního ruchu - CzechTourism získal Krátký film o dlouhé historii Litomyšle. Cenu České inspirace vyhrála Toulavá kamera z produkce České televize. ČT získala i vítězství v soutěžní kategorii výtvarné umění za film Fenomén Mucha. Informoval o tom ředitel festivalu Josef Schütz.

„Všechna ocenění vyhlásí organizátoři festivalu dnes večer v průběhu komponovaného pořadu na náměstí Zachariáše z Hradce,“ uvedl Schütz. V soutěžní kategorii s tématem architektura, design a naivní umění nebylo první místo uděleno. Kategorii hudba, dramatické umění, film a literatura ovládl rakouský film Dans.Kias.Doc.

Vlastní soutěž měli letos opět studenti vysokých filmových škol. "Vítězem této kategorie Film Future 3000 je film Graffitiger z produkce FAMU režiséra Libora Pixy, který byl letos nominován na studentského Oscara," uvedl Schütz. Během festivalu natáčely v Telči studentské štáby pod vedením režiséra Adriana Kukala. Studenti nejen natočili, ale i dokončili filmy s tematikou telčského náměstí.

Festivalu filmů o umění se letos zúčastnilo 32 zemí s 210 filmy. Velmi bohatou kolekci filmů připravila Česká televize. „Celková úroveň filmů stoupá, překvapením byla zajímavá kolekce zahraničních filmů. Z nich vynikaly především slovenské, ale i španělské, rakouské a srbské filmy. Soutěže se zúčastnily i méně známé kinematografie z Pobaltí nebo z balkánských zemí,“ dodal Schütz. Součástí festivalu byly také výstavy fotografií. Filmové projekce pokračují i v sobotu.

Graffitiger
Zdroj: ČT24/Nutprodukce