Art brut umělci vystavují v Praze

Praha - Nemají to správné vzdělání a k malířství se dostali spletitými cestami. Představy, které obtiskli na plátno, jsou ale výjimečné. Outsideři umění, neboli art brut umělci, jsou nezávislí na trendech, vzorech i uznání. V pražském muzeu Montaneli vystavuje Anna Zemánková, Luboš Plný a František Dymáček. Výstava, rozšířená o další umělce art brut, by se měla příští rok představit rovněž v Berlíně.

Přestože netvoří proto, aby jejich díla byla vystavena, jejich obrazy visí ve světových galeriích. Anna Zemánková je známá svými vesmírnými květinami. Na pražské výstavě je ale možné její dílo vnímat vedle obrazů Luboše Plného i v jiném kontextu. „To, co by se mohlo na první pohled zdát jako nějaká rostlina, vidíte najednou například na obraze rodící ženy v jiném světle,“ řekla kurátorka Terezie Zemánková.

Luboš Plný se jako většina umělců art brut svým dílům věnuje s největší pečlivostí a titěrností. „Vždycky začíná hvězdičkou, kde má napsaný počet dní, kolik mu bylo, když začal kreslit. Zaznamenává každou přestávku, takže má například napsané, že v úterý 26. února 2008 začal kreslit. Celkem kreslil dvě hodiny padesát minut, pak to sečte a víme, že to celé nakreslil za 60 hodin,“ prohlásila Zemánková.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Známé autory Plného a Zemánkovou doplňuje František Dymáček, který je uveden ve světové premiéře.

Vydáno pod