Podmanivé fado přivezl do Čech Antonio Zambujo

Praha – Poprvé v Praze 20. června vystoupila hvězda portugalského fada Antonio Zambujo. Představil zde svoje poslední CD Guia. Fado v jedné z nejkrásnějších podob, zaznělo v Divadle U Hasičů. Zambujo se narodil v portugalském městě Beja v září 1975. Vyrostl na lidových zpěvech jižního kraje Alentejo, a ty později ovlivnily jeho hudební vzdělání. V osmi letech začal studovat klarinet na konzervatoři Conservatório Regional do Baixo Alentejo. Od útlého věku měl v lásce fado.

Zpíval většinou v kruhu rodiny a přátel, v šestnácti letech v tomto žánru zvítězil v místní soutěži. Po dokončení studií klarinetu se přestěhoval do Lisabonu. Proslulý portugalský kytarista a skladatel Mário Pacheco ho okamžitě angažoval do svého souboru, který vystupoval v prestižním Clube do Fado ve čtvrti Alfama.

Krátce poté prošel konkurzem na hru „Amálie“, kterou režíroval Filipe La Féria, přední portugalský divadelní režisér. Zambujo dostal roli Francisca Cruze, Amáliina prvního manžela. Hra se uváděla čtyři roky v Lisabonu a následně s ní soubor objel celé Portugalsko.

V roce 2002 mu velký úspěch alba „O mesmo fado“ přinesl cenu pro nejlepší nový hlas fada na rozhlasové stanici Radio Nova FM, kde ji před ním obdrželi například Mariza, Camané či Mafalda Arnauth. Roku 2006 obdržel cenu Amálie Rodrigues pro nejlepší mužský hlas fada od nadace téhož jména.

Časopis Songlines označil jeho album „Outro sentido“ za „Nejlepší světové album“. Po uvedení v Théatre de La Ville se „Outro Sentido“ stalo třetím nejprodávanějším albem v pařížském hudebním obchodním řetězci Fnac.

Během roku 2009 António Zambujo opět koncertuje po Evropě s pořadem „Outro Sentido“, zpívá v Norsku, Švédsku, Francii, Holandsku a Rakousku. V březnu a dubnu vystupuje s mnoha koncerty v Portugalsku. V červnu zahájil turné po Brazílii, kde toto album představil.

V říjnu 2010 vystoupil na Mezinárodním veletrhu world music WOMEX ’10 v dánské Kodani. Tento koncert měl obrovský ohlas a byl důvodem pozvání Antónia Zambuja do Prahy.

20. června v Divadle u hasičů od 19.30 - účinkující:

António Zambujo – zpěv a kytara

Bernardo Couto – portugalská kytara

Ricardo Cruz – kontrabas

Jon Luz – cavaquinho