ČT zve do Světa příběhů a fantazie

Praha – V obchodním centru na pražské Pankráci jsou ode dneška k vidění kostýmy a rekvizity z pohádek a seriálů České televize. Do Světa příběhů a fantazie, jak je výstava nazvaná, děti zavedou i oživlé postavy z Večerníčků. A na své si přijdou také dospělí, k vidění je totiž plně vybavená kancelář z Četnických humoresek. Běžného diváka tak čeká ojedinělý pohled do zákulisí natáčení nejen pohádkových příběhů.

Návštěvníci si prohlédnou dekorace vytvořené z kulis, kostýmů a rekvizit na populární televizní témata. Čekají je tak zbrojíři a dobové zbraně (dělo, halapartny, brnění) nebo královská komnata (trůn, kostýmy královny, dvorní dámy a mušketýra). Pohádkové a seriálové kostýmy zastoupí přehlídka šatů a doplňků z pohádek, jako jsou např. Láska rohatá či Tři životy.

Princezna, královna nebo šašek a další hlavní postavy dostávají pro každou pohádku zbrusu nový kostým. Vedlejší role a kompars se už musí ale spokojit s oblečením starším. „Máme asi 160 tisíc kusů kostýmů a 60 tisíc doplňků. Prostory toho fundusu jsou zvláště vybudované, na zavěšení a upevnění kostýmů je použito 6 kilometrů zavěšovacího materiálu,“ vysvětluje vedoucí kostýmní výpravy Maxi Kolaříková.

Robert Kvapil, ředitel pro obchod a marketing, Česká televize

„Naším cílem bylo vystoupit z hnízda Kavčích hor, z televizních obrazovek a přiblížit se našim divákům, a tudíž jsme použili i ty nejnovější pořady, které Česká televize má.“

Na své si tak přijdou nejen milovníci pohádek, ale třeba i příznivci Četnických humoresek. Atmosféru seriálu z doby první republiky přiblíží plně vybavená pracovna. V kanceláři z Četnických humoresek je ale k vidění opravdu jen zlomek toho, co v seriálu. Jen v první sérii bylo použito 6,5 tisíce kostýmů a asi 25 tisíc rekvizit.

Součástí expozice budou kupříkladu dobové kostýmy, v nichž hráli Tomáš Töpfer a Alena Antalová (Četnické humoresky), Hana Maciuchová a Marta Vančurová (Tři mušketýři) nebo Veronika Freimanová (O království z nudlí a štěstí bez konce). Výstavu doplní televizní obrazovky s projekcemi pořadů. Ve Světě příběhů a fantazie ČT proběhnou také autogramiády, rozhovory a setkání s osobnostmi známými z obrazovky České televize, soutěže o ceny pro děti i dospělé, to vše za účasti oživlých postaviček Boba a Bobka, Křemílka a Vochomůrky, Večerníčka a Maxipsa Fíka.  

Atraktivní výstava kostýmů, dekorací a rekvizit proběhne od 22. června do 3. července v přízemí pankráckého Obchodního centra Arkády v Praze 4.

  • Svět příběhů a fantazie ČT autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2661/266027.jpg
  • Svět příběhů a fantazie ČT autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2661/266020.jpg