Petr Brandl: Autoportrét

Petr Brandl je bezesporu symbolem českého barokního umění. Narodil se v roce 1668 v Praze jako nejmladší ze šesti dětí. Jeho velmi bohémský život byl plný dramatických událostí, několikrát byl dokonce vězněn. Národní galerie v Praze vlastní dva mistrovy autoportréty. Na starším z nich, jenž pochází z roku 1697, je vyobrazen s atributy malíře. Sebevědomý výraz zhruba 29letého umělce odpovídá statusu vyhledávaného umělce. Druhý autoportrét ukazuje malíře v civilnějším vzezření, navíc ho doprovází gesto počítání na prstech. O symbolice tohoto gesta i samotném Petru Brandlovi v rámci cyklu Národní galerie nikdy nezavírá detailně pohovoří kurátorka Andrea Rousová.

Andrea Rousová je kurátorkou Sbírky starého umění Národní galerie v Praze. Specializuje se na malířství 17. a 18. století v Čechách a Holandsku. Kromě stálé expozice ve Schwarzenberském paláci připravila i dvě samostatné výstavy (Petr Brandl - malíř neřestí pozemských, 2003 a Tance a slavnosti 16.-18. století, 2008).

Přehled všech dílů naleznete zde.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Autoportrét (zdroj: ČT24)

Další díl z cyklu Národní galerie nikdy nezavírá uvedeme opět v neděli 3. července. Tématem bude tentokrát obraz Osvobození Andromedy od Michaela Leopolda Lucase Willmanna. Komentář doplní opět Andrea Rousová.